Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Христов ознаменува раждането на първата си рожба с европейско сребро

19 февруари 2024, 20:45 часа • 4365 прочитания

Христо Христов завоюва сребърен медал в категория до 109 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести в София. Родният състезател приключи с двубой от 380 килограма след 175 в изхвърлянето и 205 в изтласкването. Той бе изпреварен единствено от азербайджанеца Дадаш Дадашбайли, който завърши надпреварата с общо 388 килограма (176 кг + 212 кг).

България е лидер сред държавите със седем медала

Така 22-годишният българин, който ден по-рано стана баща на първата си рожба, донесе седмо отличие за страната ни. Националите са лидери в отборното класиране с четири титли, два сребърни медала и един бронзов. Един от шампионите ни Карлос Насар накара "Арена София" да изригне (ВИДЕО и подробности вижте в линка).

Дните до Париж

Малко лиши Христов от златото в изхвърлянето

В изхвърлянето Христов направи три успешни опита - на 170, 173 и 175 килограма, но три такива записа и Дадаш Дадашбайли, като при третия си постигна 176 килограма. Това осигури на азера първата позиция в движението, а българинът бе втори. Трети се нареди германецът Матеус Хофман със 172 килограма.

ОЩЕ: От Русия се оплакаха: Не допуснаха наш представител на Европейското по щанги в София

Притеснителен момент за българина, но той се изправи

В изтласкването Христов стартира с нови два успешни опита. Последователно той преодоля 202 и 205 килограма. Нашият щангист се пробва и на 208 килограма, което щеше да го качи на първо място поне във временното класиране, но 22-годишният варненец получи шок и падна на подиума. За щастие, той успя да се изправи бързо и да се върне в тренировъчната зала на собствен ход.

Азер обра златните медали

С 212 килограма шампион в изтласкването отново стана Дадашбайли. Втори в движението с 207 килограма завърши Онур Демирджъ от Турция. С килограм по-малко Матеус Хофман взе бронза. Германецът заслужи третото място и в двубоя. Шампионатът на Стария континент завършва във вторник с категориите при най-тежките - над 87 килограма при жените и над 109 килограма при мъжете.

ОЩЕ: Ангел Русев пред Actualno.com: Искаме да върнем нивото на старото поколение в щангите (ВИДЕО)

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес