Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атлет отказа да подели златния медал в Париж, тръгна си със сребро

12 август 2024, 11:39 часа • 11586 прочитания

За разлика от Токио, Игрите в Париж излъчиха своя шампион на висок скок. Преди 3 години Джанмарко Тамбери и Мутаз Баршим решиха да си поделят златния медал, след като бяха изправени пред избора да разделят титлата или да продължат да се надскачат. Преди няколко дни в Париж ситуацията беше същата, но този път освен че главните герои бяха други, и развръзката беше различна - американецът Шелби Макюън и новозеландецът Хамиш Кер отказаха възможността да си поделят олимпийското злато.

Хамиш Кер и Шелби Макюън откраднаха шоуто на висок скок!

Състезанието по скок на височина на Олимпийските игри винаги е много оспорвано, като на финала в Париж не беше по-различно. И двамата състезатели скочиха 2.36 метра от първия си опит, но след това не успяха и в трите си опита на повишените 2.38. Шелби Макюън не беше съгласен да поделят тотлата и състезанието продължи. При надскачането атлетите получават още една възможност да прескочат предишната си пропусната височина, след което летвата продължава да се снижава, докато един атлет не спечели. И двамата пропуснаха 2.36, за да се получи допълнителна драма, преди Кер да успее да преодолее 2.34 и да си осигури златния медал пред Макюън. 

Шампионите от Токио нямаха късмет във френската столица, като още в квалификациите и двамата срещнаха сериозни проблеми. Джанмарко Тамбери завърши на 11-о място със скок от 2.22 метра, но за италианецът самото участие във финала беше достатъчно невероятно, след като той прекара ранната част от деня в болница поради болки в корема. Баршим, който няколко дни преди това се бореше с болки в прасеца, успя да се добере до бронзовия медал. Българският представител в дисциплината Тихомир Иванов пък завърши на 8-мата позиция

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес