Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията в Кюстендил: Само на 22 август е имало джипове на Рилските езера

23 август 2020, 17:15 часа • 2606 прочитания

Няма нерегламентирано и безконтролно движение на джипове по Седемте рилски езера. Такова е имало за кратко в събота, но ситуацията е под пълен контрол. Това каза за БНР шефът на областната дирекция на полицията в Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски.

Вчера, 22 август, в различни регионални сайтове и в социалната мрежа Facebook се появиха информация и снимки как туристи биват извозвани с джипове по пътя под седалковия лифт - от бариерата при началната станция на лифта до 17-я стълб на седалковия лифт. За всеки клиент се плаща по 15 лева.

"Вчера е имало някакъв промеждутък, в който са ги изпуснали, иначе по принцип не вървят джиповете. Имаме екип там. До края на сезона със сигурност ще останат", уточни Стамболийски.

Движението на джипове, които повече от 20 години превозват нерегламентирано туристи и багаж към Седемте рилски езера и печелят добре, е забранено от по-миналия четвъртък със заповед на министър Емил Димитров.

Контролът дали има джипове в Национален парк "Рила" е на рейнджърите, които работят там. Извън територията на парка, в по-долната част на трасето, отговарят горската стража и на полицията. Общината в Сапарева баня няма правомощия да ги спира и контролира, заяви кметът Калин Гелев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес