Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медици от Кърджали и Одрин в трети консилиум - обсъждали Ковид-19, белодробни заболявания, високо кръвно

16 декември 2022, 13:55 часа • 1654 прочитания

Медици от Кърджали и Тракийския университет в Одрин задълбочават сътрудничеството си по инициатива на кмета Хасан Азис. На форум вчера те обсъдиха диагностиката и съвременните подходи за лечение на артериална хипертония (високо кръвно налягане) и усложненията от нея, съобщиха от общинската администрация.

В срещата участвал ректорът на Тракийския университет проф. д-р Ерхан Табакоглу, заместникът му проф. д-р Мурат  Тюркйълмаз, който е и ръководител на международния отдел в университета, д-р Седат Юстюнда - декан на факултета по здравни грижи, директорът на МБАЛ “Д-р  Атанас Дафовски“ в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов, водещи лекари, специализанти и медицински сестри.

Ректорът на Тракийския университет казал, че си сътрудничат с много университети в България и на Балканите. Той си послужил с турска поговорка, че комшията има нужда от пепелта на съседа си.

„Това, което се готви у комшията идва и на нашата трапеза. Затова смятам, че ако дойдем при вас и общуваме на една маса, ще си бъдем полезни в процесите на сътрудничество”, посочил проф. Табакоглу.

Кметът припомнил, че идеята за обмяна на опит между медиците от двете страни на границата се зародила при разговор с ръководството на Тракийския университет във връзка с лечението на Ковид-19. Тогава бил проведен онлайн консилиум между лекари. Последвала втора среща - този път в Одрин, за лечение на белодробни заболявания.

„Вече имаме и четвърта тема, която ще бъде обект на четвърта наша среща. Тя ще бъде свързана с лечението на диабета, а срещата ще се осъществи след Нова година”, заявил кметът на Кърджали.

Поздрави към участниците във вчерашния колегиум отправил и директорът на болницата в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов. „Има готовност от страна на ръководството да изградим едно по-дълго сътрудничество, трайно във времето, и по този начин да се обогатяваме взаимно”, подчертал той.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес