Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кърджали отново с рекордна задлъжнялост

21 септември 2017, 18:05 часа • 1391 прочитания

Отчетът за изпълнението на общинския бюджет за 2016 г. отново не даде надежди за Кърджали, просрочените задължения са в размер на 15 млн. лв.

Рекордната сума на борчовете включва 14 781 000 лева за местни дейности, а останалите са за държавни. Дългът е от 9 238 000 лева, като в него се включват и кредите от фонд „Флаг“ за съфинансиране на проекти, заяви председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа по време на обявеното за обществено обсъждане, в което обаче участваха единствено съветници, кметска управа и чиновници от администрацията. Стана ясно, че при план-сметка от 47 470 000 лева, с актуализациите бюджетът е набъбнал до 55 400 000 лева.

„По традиция най-голям интерес се проявява към капиталовия списък. За отчетния период са вложени 9 546 000 лева. За основни ремонти сумата е удвоена спрямо планираната и възлиза на 5 079 000 лв. Средствата са насочени към отстраняване на аварии, изграждане на подпорни стени, укрепване на свлачища“, заяви главният финансист на общината Валентин Иванов. Кметът Хасан Азис посочи, че бюджетът е изпълнен на 92% по всички показатели, както и че Сметната палата го е приела и заверила без забележки, а в становището й е отбелязано, че отчетът дава честна и вярна представа за състоянието на общината до 31 декември 2016 г. Фактът, че от години просрочените задължения на общината се задържат на едно и също ниво, за него е повод за задоволство, а и общината не е ограничила своите дейности и инвестиционната си програма. Според Азис една от причините за финансовата яма е, че общината поема финансирането на дейности, които са от компетенцията и са присъщи на държавата, предаде БГНЕС.

„Голям ресурс е насочен към справянето с пораженията от бедствия и аварии. През последните години Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерския съвет не е отпускала пари на общината. За укрепването на свлачището в село Сипей бяха необходими 8 млн. лева, а са отпуснати само 1 млн. лева. Със свои средства общината поправя пътя и отводнява селото. Дофинансира се образованието с 200 000 лева, както и детските градини, а приходите от таксите не достигат за покриване на разходите за храната на децата“, аргументира се кметът и зам.-председател на ДПС. Той допълни, че общината заделя много средства за водоснабдяване на населени места и ремонти на общински пътища.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес