Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Нима не можем да научим уроците си?

01 ноември 2015, 12:12 часа • 3270 прочитания

Апелирам към народните представители – нека да научим уроците си от тези избори и народът да види прогрес, той ще го оцени. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след като даде гласа си на втория тур на местните избори, предаде БГНЕС. 

"Дано да имаме научени уроци. Медиите показаха ужасяваща картина на всичко, което се случи в дните след първия тур на изборите. Нима не можем да научим уроците си?“, каза Плевнелиев.

"Днес почитаме всички, които спомогнаха нашето национално самосъзнание да просъществува", заяви президентът, цитиран от "Фокус". Плевнелиев поздрави българския народ с Деня на народните будители. "Днес ние почитаме книжовниците, просветителите, революционерите на България, всички, които спомогнаха нашето национално самосъзнание да просъществува, да се развива и да можем да предаваме на следващите поколения с гордост това, че сме българи и постиженията на нашата нация", заяви той.

Според него е важно да гласуваме. „Не можем да се затворим зад вратите на апартаментите си и да се отчуждим от собствената си държава. Напротив трябва да имаме мнение, да го отстояваме, а това става или по време на избори, или с механизмите на пряката демокрация, което е референдумът“, посочи държавният глава. 

"И в двата случая българският народ е големият играч на сцената. Има голямата дума и може да я използва по начин, който намери за добре да си оправи държавата и да я придвижи напред“, заяви Плевнелиев. 

Днес се провежда втори тур на местните избори, на който българските граждани трябва да изберат кметове на 133 общини. Множеството сигнали за сгрешени протоколи и "изчезнали гласове" породиха съмнения за честността на провелия се на 25 октомври първи тур. Изборите бяха белязани и от случилото се в зала „Арена Армеец“ в София, където членовете на Секционните избирателни комисии бяха държани повече от ден изолирани от света. Членове на СИК предупредиха, че може да не отидат на втория тур заради проблемите. От ЦИК увериха, че броят на отказалите се членове е нормален и очакват днешният изборен ден да премине в нормална обстановка. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес