Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Прозрачност без граници": ЦИК слуша само определени НПО

16 май 2014, 08:00 часа • 11116 прочитания

Работи се усилено за превръщане на неправителствените организации в безопасни игли. Получава се така, че за едни НПО-та всичко се случва, а за други – нищо. Това заяви Огнян Минчев от „Прозрачност без граници”, които вчера обявиха, че напускат Обществения съвет към ЦИК.

Социологът даде конкретен пример – председателят на ЦИК Ивилина Алексиева е избрана след инициатива на Института за модерна политика, където тя беше директор. В друг случай в Обществения съвет без много-много трудности влизат кандидатури пак на ИМП, каза Минчев. А обратната връзка в работата с ЦИК липсва – предлагаме и нищо не се случва, добави той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Нека дадем пример – ЦИК прие, че бюлетината е валидна, дори и да не бъде откъснат уникалния ѝ номер. Така може да се проследи кой как е гласувал, като просто се сверят номера с този в списъка и стане ясно кой е пуснал бюлетината, заяви Минчев.

Според Андреев обаче гласоподавателят може сам да упражни контрол и да изиска откъсването на номера. Трябва цялата СИК да бъде под влияние, категоричен е той.

Не виждам защо да не се стигне до такова положение, опонира Минчев. Той каза, че „Прозрачност без граници” има сигнали за влияние върху нагласите и бъдещия вот на хората – например в едно село, ако не се гласува „по правилен начин”, единственият магазин в него не се зарежда в продължение на известно време. След като има такива сигнали, те могат да се предадат на ЦИК и тя да ги проучи, каза Андреев.

Във връзка със сигнала на „Протестна мрежа” за „Атака”, Андреев йезуитски се измъкна, че снимката не е сигурно доказателство, защото можела да бъде фалшифицирана.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес