Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вера Иванова: Спонтанността на протеста се завърна, "Отровното трио" са политически обвързани

03 ноември 2020, 14:30 часа • 10358 прочитания

В София вчера за 117-та вечер протестиращи срещу правителството и главния прокурор се събраха на жълтите павета. Те подкрепиха продължаващите протестни действия на майките на деца с увреждания от ”Системата ни убива”.

Сборният им пункт бе пред сградата на Министерски съвет в триъгълника на властта. Движението по бул. "Ал. Дондуков" бе блокирано. Исканията им остават същите - оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

В медиите обаче започна да се тиражира информация, че протестът е разделен заради отказа от участие на организаторите от "Отровното трио". По този и други важни обществени въпроси репортер на Actualno. com се свърза с представителката на протестиращите майки от "Системата ни убива" Вера Иванова, която ни увери, че протестът не е разделен и дори енергията му се е завърнала.

Г-жо Иванова, разцепи ли се протестът, след като от "Отровното трио" обявиха, че спират с всекидневните събирания заради ситуацията с коронавирусната пандемия?

Не, протестът е по-единен от всякога. Снощи енергията на протеста се завърна. Върнаха се голяма част от младите хора и се завърна усещането за спонтанност от началото на демонстрациите. Ние бяхме пред нашия палатков лагер, имаше хора и на фонтана пред Президентството.

Оттук нататък ще си взаимодействате ли по някакъв начин с "Отровното трио"?

Не. Протестите започнаха без "Oтровното трио" и ще продължат и без тях. Те се появиха едва на 3-4 ден с едни мощни колони, заглушиха всичко и започнаха да водят протестите. Само че хората, които не са с политически амбиции и са на протеста за една по-добра държава, са си там и енергията на протеста дори се завърна. Снощи беше много емоционален и спонтанен протест. Без никакви предварителни планове и речи. Такъв трябва да бъде един истински граждански протест.

Вярват ли в мотива им, че спират с всекидневните протести заради опасността от COVID-19 в страната?

Не, не. Доскоро те обясняваха как на площада няма нито един човек с COVID-19 и това е измислица. Причините са други.

Какви са те?

Предполагам, че са чисто политически. Някои от тях са свързани и с партия и това обяснява нещата. (бел. ред. - за "Системата ни убива" има същите твърдения, подробности ТУК)

Според вас протестите оказват ли негативно влияние върху епидемичната ситуация?

Ами не, защото протестите са на открито и продължават доста дълго време. Ние сме на площада от 1 март и ако имаше сериозно влияние, вече щеше да е станало ясно. Не смятам, че създават повече риск от останалите дейности в страната.

Искате ли да отправите някакъв призив към младите хора, които ви подкрепят?

Те са нашата надежда и ни държат, защото те останаха, когато полицията окупира буса ни при Софийския университет и до ден днешен са с нас. Ние официално подкрепихме и протестиращите студенти и сме заедно с тях всеки четвъртък. Това е бъдещето и това е начинът. Само те могат да поведат протеста и да продължат до промяната.

Интервю на Тодор Беленски

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес