Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

12 август 2024, 16:00 часа • 6521 прочитания

Предложеният от "Възраждане" и приет от Народното събрание закон, целящ да забрани "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост", предизвика разгорещени дебати. Според експерта по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова в него има редица пропуснати уточнения.

Още: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ)

Законът търпи критики не само заради частта със сексуалността

Тя посочи, че логиката на вече изменения Закон за предучилищното и училищното образование е да има определени степени с оглед на възрастта и на конституционното изискване, че до 16 г. обучението е задължително. Целта му е "децата да бъдат подготвени за света, който не е никак гостоприемен". В този смисъл - освен по отношение на сексуалното образование, законът търпи някои критики, каза Киселова в Студио Actualno (гледайте подробности във видеото).

Още: "Нищо ужасно не е станало": Николай Облаков от "Консерваторъ" за спорния анти-ЛГБТИ закон (ВИДЕО)

"Нетрадиционната сексуалност": Закон против Конституцията?

Относно извършването на пропаганда, популяризиране или подстрекаване на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация", Киселова коментира, че в закона не е отчетено нещо важно. "Въпросът е дали трябва да стане със забрани, или да стане с обяснения, разяснения на действителността. Това беше доста неправилен подход от страна на Народното събрание. Приемаш го на първо и второ четене в рамките на деня – явно се бърза. И като правиш такава сериозна крачка, не си дал нюансите в различните възрастови групи. В детската градина е по един начин, до 4. клас - по друг, до 8. клас - по трети, в гимназията – по четвърти. И най-неприятното – изследвали ли са дали това законодателно решение няма да повлияе на повишаване на насилието", посочи тя и добави, че над 14 години децата са наказателно отговорни, т.е. в определени случаи могат да са обект на сексуално посегателство или да станат извършители или съучастници.

Още: Ако ученик разкрие своя различна сексуална ориентация, да го оставим да го набият ли? Анализ (СНИМКИ)

Може ли законът да нарушава Конституцията и какъв ще е ефектът, ако президентът Румен Радев наложи вето - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес