Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови и нови данни и примери за връзки между лекарства и рак: Говори проф. Георги Чернев

17 септември 2024, 13:41 часа • 35363 прочитания

Проф. Георги Чернев е началник на отделението по дерматология, венерология и дерматологична хирургия към Медицинския институт на МВР, София. Изкарал е неколкократно обучения по дерматологична хирургия в Германия и притежава завършена магистратура по здравен мениджмънт. Основател е на Българското дружество по дерматологична хирургия (БДДХ), член е на германската дерматологична академия (DDA), хоноруван преподавател/професор в Университета в Рим (Guglielmo Marconi University) за учебната 2015-2016 г.

Има над 760 реални публикации, 440 от които индексирани в авторитетните бази данни на pubmed/Medline. Автор е на 3 книги, съавтор в 1 международен атлас и над 50 постера, изнесени на Европейската Академия по дерматология и венерология EADV.

През последните години централно място в научните му интереси заемат дерматологичната хирургия и лекарствено медиираната нитрозогенеза, касаеща рака на кожата. По този повод разговаряме за пореден път с проф. Чернев:

Още: Проф. Георги Чернев: Меланоми и след антидиабетни лекарства - изпреварващи български данни

Проф. Чернев, темата за нитрозамините и връзката им с лекарствата и рака на кожата, но и не само, продължава да е актуална в научната сфера. Тревогите ви потвърждават ли се?

Различни авторски колективи в световен мащаб откриват в своите ретроспективни анализи данни за патогенетично асоциирани форми на рак, при това не само на кожен рак след прием на различни сартани и други антихипертензивни препарати :

Пример за изследване - ТУК!

Български дерматолози и БДДХ остават пионери в тази област, като усилията им са основно в посока на разгадаването на нитрозогенезата на рака на кожата. Темата е повече от гореща.

Още: Български прогнози се сбъдват: Стотици милиони, за да няма съд за лекарства с риск от рак

Професоре, как се развива актуалната ситуация с нитрозоконтаминацията в световен мащаб? Какво е мнението по темата на колегите ви в чужбина за приема на лекарства за високо кръвно и развитието на рак на кожата?

Последните месеци наблюдаваме едно пълно преобръщане на разбирането относно патогенезата на рака на кожата и появата на напълно нови фактори, които обуславят неговата честота. Тази обусловеност вече се определя като патогенетична, международно припозната като дължаща се на приема на определени медикаменти. Интересът по темата расте неимоверно в световен мащаб.

Бихте ли бил по-конкретен по отношение на международните позиции и данни относно приема на лекарства и развитие на рака на кожата?

Германски колектив намира връзка през 2024 година между приема на хидрохлоротиазид и развитието на 4 вида рак на кожата: проучването ТУК!

Същият колектив намира връзка и между коморбидността (захарен диабет например) и 2 от тези форми на рак на кожата. Коморбидността не би следвало да се забравя, че е свързана с прием на повече от 1 медикамент, а оттам и възможност за замърсяване на такъв прием на повече препарати с карциногени, познати и като нитрозамини. Когато се приемат 6 такива, се развиват тумори. При това сериозен брой тумори, ако този прием продължава.

Американски метаанализ от 2024 свързва също така приема на хидрохлоротиазид с развитието на меланоми и епителиални тумори на кожата: ТУК!

Международното мнение, базирано на учени от Калифорния, Чикаго и Бостън, отново от 2024 година, е, че антихипертензивните препарати са фототоксични и по този начин са в състояние да допринесат за потенциране на карциногенезата и появата на меланоми и епителиални кожни тумори: ТУК!

На практика гореспоменатите данни потвърждават всички български данни за периода 2018 - 2024 година. При това повече от категорично. Нитрозамините или голяма част от тях са освен генотоксични, така също и фототоксични. Това се потвърждава от нашите най-нови наблюдения - независимо в кой медикамент се намират като замърсители, те причиняват рак на кожата и поради потенциалната си фототоксичност.

Още: Контролирано предизвикан рак: Проф. Георги Чернев обяснява как този бич може да намалее

Имате ли нови данни, които да потвърждават тезата за връзка между прием на замърсени лекарства и развитие на рак на кожата?

Последните наши иновативни данни и изводи касаят приема на потенциално/ реално контаминирани (замърсени) с нитрозамини фолиева киселина и антикоагуланта рибороксабана, предизвикващи рецидивиращи или множествени форми на кожен рак: ТУК!

Проведохме уникална операция на пациент с рак на кожата, възникнал след прием на определени медикаменти, за което получихме бързо сериозно международно признание. Отново след прием на комбинация от потенциално контаминирани препарати при пациент с разнородни заболявания. Нерядко се налага при подобен тип пациенти да бъдат провеждани по няколко хирургични интервенции едновременно като туморите рецидивират: пример ТУК!

Какво би било вашето послание към пациентите, колегите и производителите на лекарства?

Независимо в кой медикамент се намират, нитрозамините (голяма част от тях) остават генотоксични, но и фототоксични субстанции. Клинико-патологичните корелации в рамките на нашите, но вече и международни наблюдения, доказват това твърдение. То вече не е хипотеза, а реалност от която би следвало да се дистанцираме или предпазим. Това би следвало да се постигне чрез правилни регулаторни политики на световно ниво. Борбата за един по-добър свят продължава. Това е динамика и начин на живот!

Още: Рак на кожата и не само заради лекарства: Нови български примери с данни

Какви са плановете ви за близкото бъдеще?

Усърдна работа и продължаваме със стремежите си да етаблираме клиниката по дерматология като еталон за дерматологичната хирургия и дерматологичната наука.

Още: Български лекар и професор получи световно научно признание

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес