Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо януари е толкова депресиращ? Обвинявайте наклона на Земята

10 януари 2023, 09:12 часа • 2693 прочитания

Над Екватора зимата официално започва през декември, но в много страни истинската зима настъпва през януари. Атмосферният учен Деяна Хенс от университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн говори за времето и климатичните фактори, които създават зимните условия в началото на годината, пише Inverse.

Орбита на Земята, температура и дневна светлина

Докато Земята обикаля около Слънцето, тя се върти около своята ос. През 24-те часа, които са необходими на Земята да се завърти веднъж около оста си, всяка точка от нейната повърхност е обърната към Слънцето за част от времето и с гръб към него за друга част от времето. Това е причина за ежедневните промени в слънчевата светлина и температура. 

Има два други важни фактора: Първо, Земята е кръгла, въпреки че не е идеална сфера. Второ, оста ѝ е наклонена на около 23,5 градуса спрямо нормалата на нейната орбитална равнина. В резултат светлината пада директно върху Екватора, но попада върху Северния и Южния полюс под ъгъл.

Когато един от полюсите е насочен повече към Слънцето от другия полюс, тази половина на планетата получава повече слънчева светлина от другата половина и в това полукълбо е лято. Когато този полюс се наклони встрани от Слънцето, тази половина от Земята получава по-малко слънчева светлина и там настъпва зима.

Сезонните промени са най-драматични на полюсите, където промените в светлината са най-екстремни. През лятото полюсът получава 24 часа слънчева светлина и Слънцето никога не залязва. През зимата Слънцето изобщо не изгрява.

На Екватора, който получава постоянна пряка слънчева светлина, има много малка промяна в продължителността на деня или температурата през цялата година. Хората, които живеят във високи и средни географски ширини, по-близо до полюсите, преживяват много по-различни сезони от тези, които живеят в тропиците.

Колкото по-дълги дни, толкова по-силен студ?

Има една стара поговорка: „Когато дните се удължават, студът се засилва“. Но защо става по-студено през януари, въпреки че печелим дневна светлина? Зависи къде по света се намирате и откъде идва въздухът ви.

Земната повърхност постоянно поглъща енергия от Слънцето и я съхранява като топлина. Освен това излъчва топлина обратно в Космоса. Дали повърхността се затопля или охлажда, зависи от баланса между това колко слънчева радиация поглъща планетата и колко излъчва.

Но земната повърхност не е еднородна. Земята обикновено се нагрява и охлажда много по-бързо от водата. Водата изисква повече енергия за повишаване и понижаване на температурата си, така че се затопля и охлажда по-бавно. Поради тази разлика водата е по-добър топлинен резервоар от сушата – особено големите водни басейни като океаните. Ето защо наблюдаваме по-големи колебания между топло и студено във вътрешността, отколкото в крайбрежните райони.

Например колкото по на север живеете, толкова повече време е необходимо количеството и интензивността на дневната светлина да се увеличат. В същото време областите, които получават малко слънчева светлина, продължават да излъчват топлина в Космоса – тъй като излъчват повече, отколкото получават, те ще стават все по-студени. Това важи особено за земята, която губи топлина много по-лесно от водата.

Но това не е всичко. Докато Земята се върти, въздухът циркулира в атмосферата около нея – ако вашият район получава въздух от места като Арктика например, където няма много слънчева светлина през зимата, вашият район може да бъде изложен на студен въздух за дълго време. Въпреки това, ако този въздух се сблъска с воден басейн, който поддържа по-равномерна температура през цялата година, тези колебания може да се изгладят.

Кога губим (и възвръщаме) дневната светлина?

Според Деяна Хенс това пряко зависи от това къде по света се намираме сега. Колкото по-близо сме до единия и полюсите, толкова по-висока ще бъде скоростта на промяна на дневната светлина. Ето защо например през зимата в Аляска няма никаква светлина, а през лятото почти няма тъмнина.

Но дори за конкретно място промените не са постоянни през цялата година. Например най-ниската скорост се наблюдава в дните на слънцестоенето – през зимата през декември, а през лятото през юни; докато най-високата скорост се наблюдава на равноденствията – в средата на март и септември.

Какво се случва на другата страна на планетата?

По отношение на дневната светлина хората от другия край на планетата виждат обратното на това, което виждаме ние. Точно сега те са в разгара на лятото си и се радват на най-голямото количество дневна светлина, което ще получат за годината.

Но има ключова разлика: Южното полукълбо има много по-малко земя и много повече вода от Северното полукълбо. Благодарение на влиянието на южните океани земните маси в Южното полукълбо имат по-малко много екстремни температури, отколкото сушата в Северното полукълбо.

Така че, въпреки че някое място на противоположната страна на планетата спрямо вашето местоположение може да получава точно толкова слънчева светлина сега, колкото вашият район през лятото, времето там може да е различно от летните условия, с които сте свикнали. Но все пак може да бъде забавно да си представите топъл летен бриз от другата страна на Земята – особено в снежен януарски ден.

ОЩЕ: Къде на Земята слънцето изгрява най-напред? Не е Страната на изгряващото слънце

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес