Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замърсяването на въздуха убива над 3 млн. души годишно

17 септември 2015, 10:39 часа • 5998 прочитания

Повече от 3 млн. души загиват всяка година от заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха, а към 2050 година този брой, според изчисленията на учените, ще нарасне до 6,6 млн., пише Мегавселена. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature.

"Използвахме глобален модел на химичния състав на атмосферата за изучаване на връзката между преждевременната смъртност и седем категории източници на емисии в градските и селските местности – пишат в статия Йос Леливелд (Jos Lelieveld) и колегите му от Института по химия на обществото "Макс Планк" (Германия).

Учените отбелязват, че най-опасно е замърсяването на въздуха с твърди частици с диаметър под 0,0025 мм, които могат да проникнат дълбоко в дробовете и да предизвикат различни заболявания.

Данните на Леливелд и колегите му показали, че в Азия най-голям принос в преждевременната смъртност имат емисиите, свързани с бита – например изгарянето на въглища и дърва за затопляне на жилищата и готвене, както и използването на дизелово гориво.

В Китай такъв тип замърсяване е свързан с около 32% о преждевременната смърт, в Индия и други азиатски страни – с 50-70%.

В повечето райони на САЩ въздухът се замърсява от емисиите на транспорта и електростанциите, които са свързани с 20% от преждевременната смърт.

В Европа, Русия, Източна Азия и източната част на САЩ най-опасните частици попадат във въздуха в резултат на селското стопанство – с тяхното влияние учените свързват повече от 40% от случаите на преждевременна смърт в тези райони.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес