Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Полша откриха убити в германския лагер Треблинка (18+)

16 август 2023, 08:40 часа • 5518 прочитания

Антрополози, криминалисти и генетици са провели изследване на останките от масов гроб, открит през 2019 г. на мястото на бившия германски концентрационен лагер Треблинка. Общо в него почивали най-малко 49 души, много от които очевидно са паднали от ръцете на надзирателите на лагера.

Върху костите на повечето учените установили огнестрелни рани и предсмъртни травми, нанесени с тъпи или остри предмети. Резултатите от изследването са публикувани в списание Humanities and Social Sciences Communications.

В годините на Втората световна война в окупираните полски земи нацистите създали печално известния комплекс от концентрационни лагери Треблинка. Той се състоял от две части: трудов лагер Треблинка-1 и лагер на смъртта Треблинка-2, в чиито газови камери са убити около 800 000 души.

Паметник в Треблинка. Всеки камък представлява еврейски град, чието население е унищожено в лагера Little Savage / Public Domain

В първия лагер били държани затворници, които работели в кариера за чакъл. Според оценките на историците през него са преминали около 20 хиляди души, около половината от които са загинали от тежък труд, болести, лошо хранене и ръцете на надзирателите. Според свидетелствата на хора, преминали през този лагер, надзирателите често убивали затворниците с бухалки, щикове, чукове, саби и пистолети.

През 2019 г. на територията на бившия лагер Треблинка-1 археолозите откриха неизвестен досега гроб с голям брой смесени човешки останки, на чието изследване било посветено изследването на Джоана Драт от Померанския медицински университет в Шчечин и нейни колеги от Норвегия, Полша и САЩ. В яма с овална форма с размери приблизително 6,4 × 3,4 метра и дълбочина до два метра изследователите открили повече от 8600 човешки кости, както и останки от дрехи и обувки, полска монета от 1936 г., гилзи и куршуми. Освен това с помощта на металотърсач учените открили и значка на еврейски полицай.

Антрополозите установили, че останките принадлежат на най-малко 49 души, които са починали на възраст между около 10 и над 60 години. Мнозинството са починали на възраст между 18 и 30 години. Предполага се, че всички са били мъже. В 14 случая обаче полът не можело да бъде определен. Освен това, съдейки по морфологията, един от черепите може да принадлежи на жена.

Върху много кости учените открили предсмъртни травми, нанесени с остри (например кирки, саби и ножове) и тъпи предмети, както и огнестрелни оръжия. Общо такива травми били открити на 34 черепа, 15 долни челюсти и някои други кости.

В 25 от 46 случая в зъбите била запазена достатъчно ДНК, за да се определи полът на покойните. Всички те се оказали мъже. Освен това в 19 случая генетиците идентифицирали митохондриални хаплогрупи на хората, което потвърдило заключенията на антрополозите, че по-голямата част от починалите са европейци. Сред тях присъствали и няколко души с вероятно северноафрикански или близкоизточен произход, както и такива с южноазиатски произход.

Изследователите заключават, че откритите останки са неопровержимо доказателство за зверствата над затворниците, извършени от надзирателите на лагера Треблинка-1. Очевидно много хора са били жестоко бити. Някои от затворниците вероятно са били убити с удари с чук, докато главата им лежала върху дънер или камък. Други са удряни по главата с бухалка, дъска или друг подобен предмет. Освен това редица хора загубили живота си в резултат на изстрели в тила, а на четири жертви очевидно главите им били отсечени.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес