Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените се сблъскаха с нова "загадка на природата"

07 септември 2015, 07:20 часа • 7389 прочитания

Съотношението между хищниците и плячката изглежда пределно просто – колкото повече е плячката, толкова повече са хищниците. Ново изследване опровергава тази теза.

Оказва се, че броят на хищните животни не се увеличава пропорционално на броя на потенциалните жертви. Учените нямат отговор на въпроса, защо се случва така.

Анализирайки повече от хиляда изследвания, учените са открили обща закономерност за почти всички екосистеми в света: популацията на хищниците не се увеличавала пропорционално на ръста на числеността на плячката.

Напротив – колкото по-бързи били темповете на прираст на популацията на потенциалната "храна" за хищните животни, толкова по-бавно нараствало тяхното количество. Тенденцията се наблюдавала както за големите хищници от африканската савана, така и за хищните риби в океана.

Още по-интригуващ факт станало това, че съотношението на хищниците към плячката по целия свят винаги може да бъде изразено с една и съща математическа функция.

И това още не е всичко – изследователите отбелязали, че тази функция може да бъде използвана за прогнозиране на други природни процеси, например размножаването на плячката на хищниците. Ако естествените врагове на животните изчезнат, популацията започва да расте.

Има още една главоблъсканица: с времето прибавянето на численост на животните става все по-незначителна.

Учените планират да разработят теория, която обяснява тази закономерност на всички възможни нива. Новите данни ще помогнат да се вземат практически решения, когато става дума за опазване на дивите видове.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес