Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени създадоха вискотехнологични сапунени мехури, които служат като екрани

25 април 2014, 11:02 часа • 77149 прочитания

Изследователи от Бристолския университет са разработили машина за сапунени мехури, върху които се прожектират изображения, пише The Telegraph.

Устройството, наречено SensaBubble, прави мехури с определен размер и честота, напълва ги с пара, която може да бъде ароматизирана, контролира движението им, проследява местоположението им и излъчва образи върху повърхността им.

Изображенията са нетрайни и изчезват, когато мехурът се спука, но ароматът от вътрешността им бавно се разпространява и оставя следа.

Според учените технологията би могла да се използва в области като образование и игри, като провокират нов начин на мислене, базирано на теорията, че слоевете от информация, доставени чрез различни сетива и за различен период от време, предизвикват интереса на потребителите по различен начин.

“Човешкото обоняние е мощно сетиво, но изследванията, които го проучват, не са много. Ние правим първата крачка в изследването на това как миризмите могат да се използват, за да се откроят и оставят дълготрайна следа”, посочва професор Срирам Субриманиан, работещ върху взаимодействието между човека и компютрите в Бристолския университет.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес