Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени случайно откриха мъж с три полови органа

18 октомври 2024, 08:42 часа • 2227 прочитания

Това е откритие, което никой не очаквал. При рутинна дисекция в Медицинския факултет на Университета в Бирмингам студенти изследователи се натъкнаха на рядка и изненадваща анатомична аномалия – дарено човешко тяло имало три пениса. Това откритие бележи едва втория известен случай на трифалия – състояние, характеризиращо се с наличието на три отделни пениса.

Тройна аномалия

78-годишен мъж, чието тяло било дарено за медицински изследвания, изглежда, е живял обикновен живот, вероятно без да знае за уникалната си анатомия. Според екипа, извършил дисекцията, гениталиите на мъжа изглеждали напълно нормални от външна гледна точка. И все пак, скрити в скроталната торбичка, човекът имал два по-малки пениса, единият от които бил свързан със същата уретра като първичния пенис.

„Тези морфологични аномалии на пениса може да не са били идентифицирани през живота му. Въпреки това той може да е живял с функционални дефицити, дължащи се на необичайната анатомия“, отбелязват изследователите. Такива дефицити могат да включват инфекции на пикочните пътища, еректилна дисфункция или проблеми с плодовитостта, въпреки че липсата на значими симптоми предполага, че състоянието може да е останало незабелязано.

Трифалията, за разлика от по-документираната дифалия, е толкова рядка, че само още един случай е докладван в медицинската литература. Този предишен случай, открит при новородено в Ирак през 2020 г., привлече световното внимание към идеята за „излишни“ пениси. Случаят в Бирмингам обаче е забележителен с това, че е първият, при който вътрешната структура на аномалията е внимателно проучена чрез дисекция след смъртта.

Допълнителните полови органи – което означава допълнителни фалоси – се срещат само при около едно на всеки 5 до 6 милиона новородени деца. Но дори в тази изключително рядка категория все още има изненади.

Развитието на мъжките полови органи започва в началото на бременността, между четвъртата и седмата гестационна седмица. По време на това ранно развитие пенисът се образува от гениталния туберкул, задействан от дихидротестостерон (DHT), мощен андрогенен хормон. Авторите на изследването смятат, че генетична аномалия вероятно е нарушила този процес при 78-годишния пациент, причинявайки разделянето на гениталния туберкул на три части.

„Уретрата първоначално се е развила във вторичния пенис“, обясняват изследователите. „Но когато този пенис не е успял да се развие напълно, уретрата е отклонила курса си и вместо това се е развила в първичния пенис. Третичният пенис е остатък от утроения генитален туберкул.

Генетичните причини за състояния като дифалия и трифалия остават неясни, въпреки че изследователите са идентифицирали няколко гена, участващи в образуването на гениталиите. Един пример е ген, наречен „таралежът Соник“, който е от решаващо значение за насочването на растежа на тъканите по време на ембрионалното развитие.

Докато външното дублиране на пениса често води до допълнителни вродени проблеми и обикновено се коригира чрез операция, състоянието на този мъж е останало скрито. Това може да означава, че вътрешните дупликации на пениса може да са по-чести, отколкото се смяташе досега.

Много хора с вътрешно дупликиране на пениса може никога да не разберат, че имат това състояние. Това, твърдят изследователите, трябва да насочи вниманието на изследователите към възможността за подобни анатомични аномалии при пациенти с урологични симптоми.

Изследването е публикувано в Journal of Medical Case Reports.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес