Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени поставиха под съмнение ефективността на популярни антидепресанти

22 декември 2021, 09:43 часа • 7145 прочитания

Учени от Обединеното кралство са стигнали до заключението, че ефективността на много от популярните антидепресанти все още е под съмнение. Изследователите са направили преглед на съществуващите проучвания на тези лекарства.

Като се има предвид масата от странични ефекти и трудности, които пациентите изпитват по време на периода на отказа от антидепресанти, авторите на новата работа не препоръчват на лекарите да предписват големи дози от такива лекарства за дълго време.

Изследователите също така отбелязват, че пациентите с лека до умерена депресия невинаги се нуждаят от дългосрочна психотропна лекарствена терапия. Най-любопитният резултат от проучването е, че няма клинично значима разлика между тези лекарства и плацебото при лечението на депресия.

Британските психиатри все по-често предписват на пациенти антидепресанти, предимно от ново поколение - селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) и инхибитори на обратното захващане на серотонин норепинефрин (SNRIs).

По оценки на изследователите на 7,8 милиона британци е била изписана поне една рецепта през 2019-2020 г. Това е еквивалентно на предписването на антидепресант на всеки шести възрастен, а при жените процентът на предписаните лекарства е един и половина пъти по-висок.

Голяма част от доказателствата за ефективността на антидепресантите при възрастни идват от плацебо-контролирани проучвания с продължителност само 6-12 седмици. Тоест тези изследвания не отчитат дългосрочните ефекти на антидепресантните. Според авторите на новото изследване ефективността на изучените антидепресанти често "не надвишава прага на клинично значима разлика".

Това означава, че те невинаги са по-ефективни от хачетата плацебо, давани на участници в изследвания. Още по-малко убедителни се оказали резултатите от изследвания, включващи юноши и деца.

В същото време броят на децата на възраст от 12 до 17 години, на които са предписвани антидепресанти, се е удвоил от 2005 до 2017 г., добавят авторите. Освен това повечето от разгледаните изследвания не включват фактори, които имат най-голямо значение за пациентите, като социално функциониране и качество на живот.

Също така изследователите отбелязват огромното количество странични ефекти, свързани с приема на антидепресанти. Около един от всеки пет пациенти, приемащи SSRI, съобщава за сънливост през деня, сухота в устата, обилно изпотяване или наддаване на тегло. Всеки четвърти съобщава за намаляване на либидото, а около един на всеки десет пациенти съобщава за възбуда, мускулни спазми или потрепвания, гадене, запек, диария или световъртеж.

Броят и честотата на страничните ефекти може да са дори по-високи сред тези, които приемат антидепресанти повече от три години. Такива пациенти могат да изпитат емоционално вцепенение и замъгляване на съзнанието.

Изследователите напомнят, че пациентите, които се опитват да прекратят лечението, често изпитват симптоми на отнемане. Те могат да включват тревожност, безсъние, потиснато настроение, възбуда и промени в апетита. Също така тези симптоми могат да попречат на функционирането в обществото и професионалния живот, особено ако лечението бъде спряно внезапно.

Кралският колеж по психиатрия в Обединеното кралство вече е издал документ, предупреждаващ специалистите за проблема, описан в проучването. Този документ включва препоръка за информиране на пациентите за всички рискове, свързани с лечението.

Според авторите на изследването основният начин да се помогне на пациентите да се справят със симптомите на отнемане е постепенното намаляване на дозата. Изследователите предупреждават, че постоянните симптоми на отнемане, както и дългосрочната сексуална дисфункция могат да продължат и при внимателно спиране на антидепресантите.

Учените също така отбелязват, че по време на периода на отказ от употребата на антидепресанти пациентите може да се нуждаят от други препарати, специално предназначени за облекчаване на симптомите на отнемане. Пациентите, които се опитват да спрат приема на антидепресанти, особено тези, които ги приемат дълго време, може да се нуждаят от допълнителна помощ.

В обобщение авторите на това обзорно проучване препоръчват на психиатрите и психолозите да внимават при предписването на антидепресанти на своите пациенти, да ги предупреждават за всички възможни рискове от подобна терапия и ако е възможно, да предписват по-ниски дози лекарства за по-кратко време.

Да отбележим, че авторите на новото проучване в никакъв случай не призовават за отказ от антидепресанти в терапията на депресия. Лечението на това тежко психическо разстройство трябва да бъде под наблюдението на специалисти, а техните предписания трябва да се спазват стриктно, за да се преодолее опасното заболяване.

Изследването на британските учени е публикувано в Drug and Therapeutics Bulletin.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес