Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха свидетелства за най-древния канибализъм

28 март 2022, 15:20 часа • 7932 прочитания

Канибализмът, тоест изяждането на индивиди от собствения си вид, е много древно явление, но не е съвсем ясно кога точно се е появил за първи път. Палеонтолозите са изследвали останките на големи трилобити от Австралия и са установили, че те са били канибали още преди 514 милиона години.

Канибализмът не е рядкост сред съвременните животни – известни са много случаи например сред насекомите: богомолки, термити, комари и др. Въпреки това малко се знае за първите канибали в историята на Земята –можем да съдим за подобни хранителни навици главно по косвени признаци, които освен това трябва да бъдат добре запазени.

Доскоро най-старият случай на канибализъм се отнасяше към края на ордовикския период, преди около 450 милиона години. Ново изследване обаче показва, че още трилобитите, живели в камбрия преди 514 милиона години, са започнали да ядат себеподобните си.

Тиранозаврите са били канибали

За най-добро доказателство за канибализъм може да се смятат останки от тялото на вида Х, открити в храносмилателния тракт на представител от същия вид X. Такива находки обаче са голяма рядкост.

В същото време в залива Ему, богато на фосили място на австралийския остров Кенгуру, има доказателства за различен вид канибализъм. Тук са открити много добре запазени трилобити, което позволява на учените да разберат кой кого е употребявал за храна в началото на палеозойската ера.

Вкаменелости на Redlichia rex. Снимки: Russell Bicknell

Трилобитите са обширен клас членестоноги, обитавали моретата през палеозойската ера и изчезнали напълно в нейния край. Тези същества приличат малко на дървесни въшки, тъй като имат и сегментиран твърд екзоскелет.

Ако древният трилобит е бил нападнат от хищници, но той не е успял да избяга от тях, тогава по тялото му остават следи от ухапвания и други наранявания. Именно такива находки привлекли вниманието на Ръсел Бикнел, палеонтолог от Университета на Нова Англия (Австралия). Той изследвал два вида трилобити от залива Ему: Redlichia takooensis и Redlichia rex. Видовият епитет „рекс” („крал”) се приписва на втория трилобит поради внушителния му вид и размери. R. rex е един от най-големите трилобити за времето си и е достигал над 25 сантиметра дължина.

Общо д-р Бикнел изследвал 38 екземпляра, принадлежащи към два вида Redlichia sp. Някои от тях събрал сам, други заимствал от музейни колекции. Ученият обърнал специално внимание на нараняванията, които животните са получили през живота си - с тяхна помощ той се опитал да разбере кой е бил нападателят на древните трилобити.

Последствията от метеорита, погубил динозаврите, се оказаха по-сериозни

Оказало се, че сред трилобитите със зараснали рани (тоест тези, които са живели и след нападението), преобладават едри екземпляри. Понякога не просто големи, но превъзхождащи по размер своите агресори. В същото време нямало малки ранени трилобити, за което учените намериха едно нелицеприятно обяснение. То се потвърдило напълно, след като палеонтолозите обърнали внимание на фосилизирани изпражнения на същите животни - така наречените копролити.

Трилобитните копролити в залива Ему се оказали големи, поне 10 процента от размера на тялото им. Но най-важното откритие било тяхното съдържание - фрагменти от екзоскелети от същия вид Redlichia, включително "царския трилобит".

„Всичко по-малко от тях те са изяждали и превръщали в ето тези очарователни копролити – казва д-р Бикнел. – Всичко по-голямо от тях оставало нахапано, но все пак можело да избяга. Освен това се оказа, че трилобитите са предпочитали да се нападат един друг отзад – в предната част на тялото им наранявания се срещат два пъти по-рядко.“

Ученият предполага, че агресорът в този случай отново е бил R. rex. Повече подробности за резултатите от изследването можете да намерите в нова статия в списанието Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Хищен динозавър бягал като Юсейн Болт

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес