Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени обясниха еволюционния смисъл на мастурбацията

08 юни 2023, 08:15 часа • 7922 прочитания

Мастурбацията е често срещана сред животните, но приматите, включително хората, са особени любители на тази дейност. Целите на подобно поведение не са съвсем ясни от еволюционна гледна точка. Стимулирането на собствените полови органи се смяташе или за отклонение в поведението, или за страничен продукт на сексуалната възбуда.

Миналата година японски учени са изследвали поведението на 12 възрастни мъжки шимпанзета от резервата на град Кумамото. Оказва се, че някои черти на сексуалното им поведение наподобяват тези на мъжете при хората. Осем от 12 индивиди са имали нощни ерекции (при това нееднократно), въпреки че всички те са били държани без женски.

Мастурбацията е полезна, но може и да вреди

Освен това изследователите фиксирали при тях движения, много подобни на мастурбация. Това явление е наблюдавано при шимпанзета и по-рано (дори с използването на подръчни предмети), но не през нощта, веднага след спонтанна нощна ерекция. Този факт показва, че животните може да виждат нещо като еротични сънища.

Има данни, че мастурбацията при мъжете подобрява качеството на спермата. Защо шимпанзетата правят това обаче, не е ясно. Учени от Лондонския университетски колеж (Великобритания) и Калифорнийския университет (САЩ) се заели да разберат повече за този въпрос, събирайки най-големия набор от данни за мастурбацията на примати: те съпоставили информация от почти 400 източника, включително 246 публикувани научни статии, 150 въпросници и лични съобщения от приматолози и служители на зоопаркове. Изследователите са представили своите изводи в списанието Proceedings of The Royal Society B.

Учените са открили, че мастурбацията има дълга еволюционна история сред приматите и е вероятно такова поведение е наблюдавано при общия прародител на маймуните и хората. След като анализирали наличните данни, изследователите стигнали до извода, че мастурбацията може да бъде полезна по няколко причини едновременно.

Този процес позволява на мъжките да отделят нискокачествена сперма, за да „запазят“ по-качествената за женската. Такава семенна течност е по-вероятно да превъзхожда тази на други самци.

Полезни факти за мастурбацията

Учените са намерили подкрепа за тази хипотеза, изяснявайки, че мастурбацията се е развивала в условия на силна конкуренция с други мъжки. Екипът също така е намерил доказателства в подкрепа на друга хипотеза – мъжката мастурбация, изглежда, намалява вероятността от заразяване с полово предавани инфекции, тъй като „изчиства“ уретрата.

Значението на женската мастурбация обаче остава неясно: за да разберат нейното еволюционно значение, учените се нуждаят от повече данни за сексуалното поведение на женските.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес