Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва да започнем да ядем медузи

14 август 2017, 14:56 часа • 18690 прочитания

Броят на медузите в Средиземноморието е достигнал толкова обезпокоително високи нива, че един морски биолог предлага нестандартно решение на проблема - да започнем да ядем медузи.

Вятърните паркове навътре в морето, както и нефтените и газовите платформи предоставят идеалната среда за развитието на медузите, сочи ново проучване на словенски и португалски учени.

Един конкретен вид - светещата медуза, е увеличила значително своята популация в Северна Европа. Именно тя, при докосване, причинява силно парене, болка и обрив.

Един от най-изтъкнатите италиански морски биолози - проф. Силвио Грецио, отдавна се опитва да направи от медузите привлекателна храна.

"Медузите ми напомнят на стриди. Когато ги опиташ, усещаш вкусът на морето. Все пак, те са 90% морска вода", обяснява той.

Заради природно соления вкус на медузите, те не се нуждаят от особено овкусяване.

В Средиземноморието за 13 години броят на медузите е нараснал с цели 400%. Според Грецио това е сериозен проблем, тъй като морските същества са агресивни, завладяват свободни морски територии и са се внедрили трайно в морската хранителна верига, пише Independent.

"Човекът трябва да стане новият хищник за медузите", заявява Грецио. За да насърчи хората да ги ядат, ученият акцентира върху полезните свойства на медузите като храна, които са богати на протеини и колаген, а ниското им съдържание на калории и мазнини ги прави много здравословни.

Грецио препоръчва медузите да се пържат и уверява, че са много вкусни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес