Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод подпомага заздравяването на рани и сваля високата захар

04 април 2022, 08:51 часа • 18546 прочитания

Лечението на рани с екстракт от диви боровинки може да подобри тяхното заздравяване, сочи ново проучване. Изследването ще бъде представено тази седмица във Филаделфия на годишната среща на Американското физиологично дружество (APS) на конференцията Experimental Biology 2022, съобщава EurekAlert!

Повече от 50 милиарда долара се харчат годишно в САЩ за лечение на рани. Хроничните рани като диабетни рани и рани от залежаване могат да бъдат класифицирани като „незаздравяващи“ поради намалената васкуларизация (образуване на богати на хранителни вещества кръвоносни съдове). Васкуларизацията е от съществено значение за заздравяването на раните.

Изследователи от университета в Мейн по-рано са установили, че фенолният екстракт от диви боровинки подобрява васкуларизацията и клетъчната миграция – много важни стъпки в лечебния процес – в клетките на пъпната връв на човека. В ново изследване учените, ръководени от Дороти Климис-Закас, са изучавали ефектите на фенолния екстракт върху живи рани. Фенолите са съединения, които действат като антиоксиданти, предотвратявайки или обръщайки някои форми на увреждане на клетките.

Изследователите лекували група плъхове с локален гел, съдържащ фенолен екстракт от диви боровинки. Третираната с фенолен екстракт група показала подобрена миграция на ендотелни клетки към нараненото място и затварянето на раната се ускорило с 12%.

„Дивите боровинки имат потенциал да засилят клетъчната миграция, образуването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) и васкуларизацията и да ускорят затварянето на раната. Това е особено важно при състояния, изискващи ускорено затваряне на рани, при пациенти с хронични рани като диабетни рани, изгаряния и рани от залежаване“, казва Толу Естер Адекай, съавтор на изследването.

Пресните боровинки са полезни при диабет тип 2

Други изследователи са открили ползата от боровинките при снижаване на кръвната захар. При диабет от тип 2 в организма не се изработва достатъчно инсулин или клетките просто не реагират на него. В резултат захарта започва да се натрупва в кръвта, предизвиквайки различни симптоми.

Изследователи са открили, че нивото на глюкоза в кръвта може да се понижи с консумация на боровинки и сливи. Употребата на боровинки задоволява желанието за сладко, като в същото време снабдява организма с необходими хранителни вещества, включително фибри и витамин С. Боровинката е добър източник на полифеноли, по-конкретно антоцианини. Установено е, че тези вещества имат връзка със снижаването на риска от диабет от втори тип. До този извод са стигнаали учени в хода на рандомизирано контролирано изследване, в което било анализирано влиянието на боровинките върху здравето на мъже с диабет.

В осемседмичен експеримент са участвали 52 души на възраст от 51 до 57 години с тегло от 80 до 130 кг, които били разделени на две групи. Едната приемала 22 г екстракт от горски плодове на ден, а другата получавала плацебо. Резултатите показали, че боровинките имат благоприятен ефект върху „кардиометаболитните параметри на здравето“.

Боровинките съдържат 2,4 г фибри на 100 г и имат гликемичен индекс 53. Преглед на няколко изследвания от 2016 г. е установил, че горските плодове имат антидиабетен ефект при хора и животни. За най-полезни се смятат дивите боровинки, които също са богати на антиоксиданти, способни да намалят общото възпаление в организма.

Сините сливи също са добър източник на фибри и е доказано, че повишават нивата на хормона адипонектин. И двата фактора могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар. Според изследване сините сливи дават чувство за ситост и помагат да се държат под контрол затлъстяването, диабета и свързаните с тях сърдечносъдови заболявания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Колко боровинки трябва да изядете, за да свалите кръвното си?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес