Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО предварително одобри първата ваксина срещу маймунска шарка

14 септември 2024, 11:10 часа • 962 прочитания

Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация на Световната здравна организация е прегледала всички налични фактически данни и препоръча използването на ваксината MVA-BN срещу маймунска шарка при лица с висок риск от зараза.

СДО: Нужни са 135 милиона долара, за да се спре маймунската шарка

Въпреки че в момента ваксината не може да се използва при деца или бременни жени, тя може да се прилага при огнища от маймунска шарка, когато ползите от ваксинацията надвишават потенциалните рискове.

СЗО така също препоръчва използването на поне еднократна ваксинация по време на огнища, когато доставките на лекарства са ограничени. Съобщение за предварителната квалификация на ваксината е публикувано на сайта на ведомството.

Наличните данни показват, че еднократна ваксинация с MVA-BN е 76 процента ефективна за защита срещу инфекция с маймунска шарка, а при две дози ефективността достига 82 процента.

Предварителната квалификация на ваксината MVA-BN ще помогне за ускоряване на текущите доставки от правителства и международни агенции, за да се помогне на общностите, които са най-засегнати от инфекцията.

СЗО: Маймунската шарка не е нов ковид

Това административно решение може също така да помогне на националните регулатори да ускорят процеса по получаване на разрешение на пазара за ваксината, което в крайна сметка ще увеличи достъпа до ваксини срещу маймунска шарка.

На снимката: Първоначална доставка от 99 000 дози от ваксината срещу маймунска шарка, дарени от Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, пристига на 5 септември 2024 г. в Демократична република Конго. Снимка: WHO / Junior Diatezua

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес