Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светът през очите на акулите

27 април 2016, 19:25 часа • 4883 прочитания

Учените са се опитали да разберат как акулите се виждат помежду си и за отговор на този въпрос са конструирали видеокамера, показваща света през очите на тези морски хищници. Изследването е представено в сп. Scientific Reports.

Биофлуоресцентните животни не определят сами своята окраска – специални молекули на тяхната кожа поглъщат околната светлина и я отразяват с изместване в дължината на вълната. Под водата, която влиза в ролята на огромен син филтър, този процес също има своите особености.

Учените започнали с анализ на ретината на акулите и установили, че тези органи притежават дълги пръчици, които им позволяват да виждат в условията на слаба осветеност, и само един тип колбички, който им помага да различават синьо-зеления цвят.

Като настроили видеокамерата спрямо тези принципи, учените се спуснали с нея на дъното на залива Скрипс (Калифорния) и разгледали котешки акули в обичайната им среда.

Без камерата акулите практически не се виждат под водата, но ако тя се включи, то върху рибите започва да свети зелена окраска, която е различна по форма, в зависимост от пола и вида на акулата.

Според учените биофлуоресценцията позволява на акулите да се виждат взаимно под водата (за да си търсят полов партньор), като в същото време остават недосегаеми за хищниците.

"В света на безкрайните оттенъци на синьото изведнъж се появява същество, покрито с окраска, която преобразува синия цвят в зелен. Това буквално е като бяла врана", пояснява ръководителят на изследването Дейвид Грубер.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес