Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Списание Nature потвърждава косвено тезата на български дерматолог за връзка замърсени лекарства - рак

16 октомври 2024, 14:07 часа • 569 прочитания

Известното списание научно списание Nature наскоро публикува научен труд, който свързва приема на нитрозамини с генерирането на рак.

Проучването, на което Nature посвещава вниманието си, касае резултати как чревните бактерии влияят на начина, по който мишките реагират на канцероген. Данните от изследването сочат, че чревните бактерии могат да обработват канцерогените и да ги накарат да се натрупват в определени органи, което води до развитие на тумори. Изчерпването на чревната микробиота "се отразява на токсикокинетиката на нитрозамините, което значително намалява развитието и тежестта на предизвикания от нитрозамин рак на пикочния мехур при мишки" - това е основното заключение на изследването, представено в Nature. Експериментът - мишки, които са получавали антибиотици, са развивали много по-рядко тумори и причината е, че антибиотиците влияят много на чревната флора. Оттам вече следва анализ на над 500 вида чревни бактерии, за да се разбере коя/кои как влияят - следва откритие, че някои от тези бактерии могат да превърнат N-бутил-N-(4-хидроксибутил) нитрозамин (BBN) (един от химикалите, открити в тютюневия дим) в N-бутил-N-(3-карбоксипропил) нитрозамин (BCPN). Лабораторни резултати сочат, че N-бутил-N-(4-хидроксибутил) нитрозамин (BBN) предизвиква агресивна форма на рак на пикочния мехур при мишки.

На практика, според тази публикация в Nature, нитрозамините са замърсители, които след прием в организма се метаболизират по различни и не напълно проучени механизми, които водят до рак. Човешкият микробиом играе вероятно ключова роля при тази метаболизация. Бактериите са един от новите фактори, които влияят на метаболизацията на нитрозамините и последвалото развитие на активни карциногенни метаболити. Връзката към нитрозамините и развитие на рак е тема на дългогодишен труд и много научни публикации, дело на българския дерматолог проф. Георги Чернев.

Още: Нови и нови данни и примери за връзки между лекарства и рак: Говори проф. Георги Чернев

Проучвания на проф. Чернев и негови колеги показват връзка между приема на замърсени с нитрозамини лекарствени препарати и последвалото развитие на кожен рак. Над 100 негови научни труда отразяват данните за рак на кожата, но ина други ракови форми след прием на потенциално контаминирани с нитрозамини лекарствени препарати. Тези трудове биха могли в следващите години да се окажат знакови и с огромно значение.

Последни данни от негови наблюдения свързват отново продължителния прием на замърсени с нитрозамини лекарства с последвалото и непреставащо през годините развитие на кожен рак: ТУК! Неговата теза относно нитрозамините като фактор за развитие на рак се потвърждава и във водещо научно списание като Nature.

Actualno.com потърси професор Георги Чернев за коментар по темата и въпросната статия:

"Макар за редица колеги до момента това да беше по–скоро илюзия и хипотеза, се установява, че клинико-патологичните корелации и техните анализи са повече от достоверни. Живеем в света на нитрозогенезата и този на лекарствено медиираната онкофармакогенеза. Казвал съм го многократно. Светът се събужда. Прогнозните ни оценки се оказват меродавни и надеждни. Потвърждават се на най-високо научно ниво. Остава и регулаторите да реагират адекватно, да се адаптират към новите данни. Знам, че е трудно, но е необходимо. Прогресът изисква бърза адаптация, а тя от своя страна е трудоемка и капиталоемка", посочи ученият.

Още: Проф. Георги Чернев: Меланоми и след антидиабетни лекарства - изпреварващи български данни

И още негови думи:

"Разбира се, въпросната статия е по-комплексна, насочена е към ролята и на бактериите (в комбинация с нитрозамините) за генериране на определени форми на рак, но по тези данни индиректно би могло да се зададе и следният въпрос: Не касае ли формирането на рака на кожата (но и не само) и приема на нитрозамини с лекарствата? Отговор на този въпрос не е необходим, той следва от само себе си.

Статията потвърждава и ролята на именно тези бактерии, които са локализирани предимно в кожата и благодарение на някакъв преходен трансфер мигрират и към червата! Нашите трудове са насочени към връзката на прием на нитрозамини и тяхната метаболизация/активация в зоните, изложени на слънчевата светлина.

Официализирали сме точно паралелното или последвало развитие на рак на дебелото черво и меланоми едновременно в контекста на прием на потенциално контаминирани с нитрозамини лекарства:

  1. Хороидален меланом и рак на дебелото черво след прием на валсартан/ хидрохлоротиазид: ТУК!
  2. Както и меланом, карцином на дебело черво и саркома на капоши отново след прием на валсартан/хидрохлоротиазид: ТУК!

Статията в Nature обяснява тази връзка: между трансфера на бактерии от кожата към дебелото черво, но ние първи описваме ролята на нитрозамините в рамките на приема на потенциално замърсени лекарства, както и паралелното развитие на две и повече ракови форми.

Редица нитрозамини са и фотокарциногени, което тепърва ще се додоказва, но явно и метаболизирането им в зоната на кожата допълнително се определя от бактериалната флора или микробиома. Нещата са комплексни, но окуражителни по отношение на български открития и наблюдения, които ще останат, но и ще диктуват медицинската история. Мога само да благодаря на Nature. Продължаваме напред!"

Още: Български прогнози се сбъдват: Стотици милиони, за да няма съд за лекарства с риск от рак

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес