Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнали и от Германия - че БЦЖ и нова ваксина срещу туберкулоза може да помогнат срещу COVID-19

06 май 2020, 16:45 часа • 18359 прочитания

Германски учени, разработващи нова ваксина срещу туберкулоза VPM1002, проверяват дали действа и при заразяване от коронавирус. Резултатите от изследванията са обнадеждаващи, пише Deutsche Welle, според БГНЕС.

Ваксината с бацила на Калмет и Герен (Bacille Calmette-Guérin), по-известна като БЦЖ, е единствената достъпна и препоръчвана от Световната здравна организация (СЗО) срещу туберкулоза. Тя обаче не предпазва от всички форми на заболяването. В много лаборатории в различни точки по света се правят изследвания по създаването на безопасна, достъпна и по-ефективна противотуберкулозна ваксина.

Учени от института по инфекциозна биология на института "Макс Планк" в Берлин са разработили нов вид ваксина VPM1002 с помощта на генетичва модификация на БЦЖ, която, според създателите си, може да бъде значително по-ефективна от своята предшественичка.

Очаква се клиничните изпитания да приключат в близките няколко години, след което ще може да започне промишленото ѝ производство.

През последните месеци германските учени изследват въздействието на VPM1002 не само върху предизвикващите туберкулоза бактерии, но и върху коронавируса SARS-CoV-2. Повод за това станаха няколко научни изследвания, резултатите от които бяха публикувани през март. Авторите им твърдят, че БЦЖ ваксината намалява нивото на смъртност при болни от коронавирус и предполагат, че е възможно тя да облекчи тежкото протичане на COVID-19.

VPM1002 укрепва имунната система

Завеждащият отделението по имунология в института "Макс Планк" проф. Щефан Кауфман, който ръководи дейността по създаването на ваксината VPM1002, смята, че защитният ефект на ваксината при заразяване с коронавирус обнадеждава.

Контролираните изследвания потвърждават, че БЦЖ може да защити човек от вирусни заболявания на дихателните пътища. Бацилът Калмет–Герен стимулира естествения имунитет и с помощта на ваксината може да се укрепи защитата при вирусни респираторни заболявания. Очаква се новата ваксина VPM1002, създадена на базата на генетична модификация на БЦЖ, да има аналогичен ефект, заяви професорът.

Активирането на имунната система с помощта на VPM1002 може да облекчи тежкото протичане на вирусни инфекции, включително COVID-19.

Ваксината или патогенът винаги стимулират два вида собствена защита на организма. Единият от тях е вроденият или нетипичният имунитет, който има способността да неутрализира бързо действието на патогените и да ги унищожи. Вторият тип имунитет е придобитият или специфичният. Взаимодействието между двата вида имунитет осигурява най-добрата защитна реакция, обяснява ученият.

Германският институт за ваксини и биомедицински лекарствени средства "Паул Ерлих" вече е одобрил провеждането на трета фаза клинични изпитания относно въздействието на ваксината VPM1002 върху COVID-19. От началото на май те се провеждат в много болници в страната, включително в медицинския университет в Хановер. Целта на изпитанията е да се провери дали новата ваксина активира неспецифичния имунитет. В такъв случай ваксинирането ще облекчи тежкото протичане на коронавирусната инфекция, смятат учените.

В първия етап на общонационалното изследване са участвали 10 000 медицински работници от различни клиники в Германия – представители на група, който е с най-висок риск от заразяване с коронавирус.

По време на втория етап от проучването се планира да се установи въздействието на усъвършенстваната противотуберкулозна ваксина върху хора над 60-годишна възраст.

Основният въпрос е дали VPM1002 ще може да предостави надеждна защита от коронавирус на възрастните хора, попадащи в рисковата група. Във втората фаза на изпитанията ще участват 2 000 доброволци от различни части на Германия.

VPM1002 като временно решение

Ако резултатите от тестовете докажат ефективността на новата ваксина срещу туберкулоза в битката срещу COVID-19, това не означава, че ще спре търсенето на специфична ваксина срещу новия коронавирус. Производството на VPM1002 в големи количества, необходими за успешното лечение от COVID-19, ще продължи, докато не бъде разработено ново ефективно средство срещу заболяването.

Става въпрос за стотици милиони дози, които трябва да бъдат произведени за кратко време. Запасите от БЦЖ ваксина са оскъдни, а СЗО е сериозно обезпокоена, че тя няма да стигне за ваксинирането на бебетата в държавите, в които има туберкулоза.

Производител на VPM1002 най-вероятно ще стане Индия. Новата противотуберкулозна ваксина вече е лицензирана от Института по серумите в Индия – най-големия производител на ваксини в света, който притежава необходимите производствени мощности за изготвянето на VPM1002.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 май"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес