Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сеизмолог от БАН предупреди, че подобен трус на труса в Измир може да стане и в България

13 юни 2017, 07:55 часа • 11992 прочитания

Възможно е от Измирската сеизмична зона да се "предаде напрежение" към сеизмична зона, която засяга пряко България, но за тази цел е нужно много време – месеци, дори години. Това заяви проф. Емил Ботев, сеизмолог в БАН, който коментира вчерашното голямо земетресение в Измир. Той посочи и, че в началото на миналия век България "се е освободила" от натрупането напрежение между отделните блокове, формиращи континентите т.е. след стотици години може да се чака силно земетресение. За България движението на блоковете е около 2 милиметра, докато в Измир е 20 милиметра, в Гърция има места и с движение на блокове от 35 милиметра – затова там по-бързо се натрупва напрежение, уточни експертът.

На територията на София вчерашното голямо земетресение в Измир е усетено само по високите етажи – 2-3 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, уточни Ботев пред Нова телевизия. Припомняме, че тази скала има 12 степени. Тя всъщност оценява освободената енергия от даден трус.

По думите на Ботев в района на Измир, където стана вчерашното голямо земетресение, са станали две над 7 степен по Рихтер в последните 60 години. Той напомни, че става въпрос за растояние от над 300 километра до българската граница.

Емил Ботев обясни и, че има технология, която позволява да се "активират" земетресения, но за целта в определена точка на земната кора трябва да има натрупано напрежение, а няма как с разработена от хората технология да се "натрупа" напрежение и да се предизвика разрушително земетресение. Сеизмологът коментира темата заради твърдения от турски официални лица, че вчерашното земетресение е предизвикано от Фетхуллах Гюлен и неговата организация ФЕТО.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес