Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резистентността към антибиотиците може да погуби човечеството

13 май 2014, 07:43 часа • 45398 прочитания

Светът навлиза в пост-антибиотична ера, когато обикновените инфекции, които са били лечими в продължение на десетилетия, отново може да убиват. Това се казва в доклад на световната здравна организация (СЗО), посветен на проблема на ръста на устойчивостта към антибиотици на бактериите на световно ниво. От организацията определят този факт като сериозна заплаха за здравето на жителите на планетата.

Докладът представя ситуацията в различни региони от света и е изготвен въз основа на данните от 114 страни. Особена загриженост от страна на експертите предизвиква документално потвърденото разпространение в различни региони на седем патогени, които се явяват възбудители на такива тежки инфекциозни заболявания, като сепсис, диария, пневмония, гонорея и инфекции на пикочните пътища, са резистентни към най-съвременните антибиотици.

В частност, става въпрос за устойчивостта към карбапенемите на стомашната бактерия Klebsiella pneumoniae, предизвикваща вътреболнични инфекции – пневмония, заразяване на кръвта, инфекции при новородените и пациентите от реанимацията. По данни на СЗО в някои страни карбапенемите не действат в повече от половината случаи на инфектиране с Klebsiella pneumoniae.

Освен това голяма опасност представлява и възбудителят на инфекциите на пикочните пътища Escherichia coli, устойчива към един от най-разпространените класове противобактериални средства - флуорохинолони. Когато през 80-те години на миналия век тези антибиотици бяха въведени за първи път, устойчивостта към тях беше равна на нула. Днес много части на света флуорохинолони не са ефективни в половината от случаите.

Друг повод за безпокойство е и ръстът на възбудителят на гонореята Neisseria gonorrhoeae към цефалоспорин от трета генерация, което обикновено се предписва като средство от „крайна необходимост”.

Тази тенденция е потвърдена в Австралия, Австрия, Канада, Норвегия, Словения, Обединеното кралство, Швеция, Франция, Южна Африка и Япония. Всяка година от гонорея се разболяват повече от един милион души.

Устойчивостта на бактериите към антибиотиците води до по-голяма продължителност на болестта и вероятността от летален изход, пише в доклада на СЗО.

Освен това ръстът на разпространението на резистентните микроорганизми в световен мащаб води до увеличаването на разходите на медицинската помощ, заради по-продължителното пребиваване на пациентите в стационарите и предполага необходимостта от по-интензивно лечение.

Заради липсата на оперативни и съгласувани действия на много от заинтересованите страни светът навлиза в епоха, когато антибиотиците губят своята ефективност и обикновените инфекции и не толкова сериозните травми, които са били лекувани до сега, отново може да убиват. Ефективните антибиотици бяха едни от най-важните елементи, които ни позволяваха да живеем повече, да бъдем по-здрави и да се ползваме от преимуществата на съвременната медицина.

Ако не предприемем съществени мерки за подобряването на профилактиката на инфекциите и не променим начина на изготвяне, назначение и използването на антибиотиците, светът все повече и повече ще губи тези постижения на общественото здравеопазване и последиците от това бездействие ще са опустошителни, казва Кейджи Фукуда от ВОЗ.

Още през януари 2013 година главният здравен експерт във Великобритания Сали Дейвис заяви, че разпространението на резистентни патогенни бактерии представлява не по-малка заплаха за националната сигурност, отколкото катастрофалните събития, като мащабни терористични атаки, грипната пандемия или наводненията.

През ноември 2013 г. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) сигнализира за резкия ръст на разпространение на устойчивите на антибиотици болнични инфекции в повечето страни в Европа.

Вижте още интересни статии за психология, здраве, астрология, отношения и възпитание в СРодители

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес