Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха мистерията на Кървавия водопад на Антарктида

28 юни 2023, 07:50 часа • 31220 прочитания

Яркочервен водопад се лее в подножието на ледника Тейлър в Антарктика. Група учени разгадаха дългогодишната мистерия на водите на Кървавия водопади на Антарктида, пише New Atlas. Научната статия е публикувана в списанието Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

Странната и дори ужасяваща гледка е открита за първи път през 1911 г. от геолога Томас Грифит Тейлър, който я приписва на червените водорасли. Едва половин век по-късно е доказано, че цветът се дължи на железни соли. Най-интересното е, че първоначално водата е прозрачна, но скоро след като излезе изпод леда, става червена, тъй като за първи път от хилядолетия желязото се окислява на въздуха.

Сега новото изследване е установило, че желязото там се намира в неочаквана форма: то е под формата на наносфери, 100 пъти по-малки от човешките еритроцити.

„Наносферите са богати на желязо, но в тях има много различни елементи – силиций, калций, алуминий, натрий. За да бъдат минерал, атомите трябва да бъдат организирани в много специфична кристална структура. Тези наносфери не са кристални; следователно методите, използвани по-рано за изследване на твърди вещества, не са ги откривали. На студени планети като Марс материалите също може да бъдат наномащабни и некристални. Следователно нашите методи за идентифициране на тези материали са неадекватни. За да се разбере наистина природата на повърхността на скалистите планети, е необходим трансмисионен електронен микроскоп, но в момента не е възможно да се разположи такъв на Марс“, казва Кен Лийви, един от авторите на изследването.

Топенето на антарктическия лед забавя циркулацията на водата в Световния океан

Преди няколко години учените успели да проследят водата до нейния източник, изключително солено подледниково езеро с високо налягане, без светлина и кислород. Те открили микробна екосистема, която е останала изолирана милиони години. Ако живот съществува и там, то той може да съществува и на други планети при същите негостоприемни условия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес