Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкопки разкриват нови тайни в древен Вавилон

17 октомври 2024, 08:45 часа • 709 прочитания

Продължаващите археологически разкопки в древния град Вавилон в Ирак са открили 478 артефакта. Артефактите включват керамика, цилиндрични печати и предмети, изписани с древно клинописно писмо, което дава ценна представа за древната вавилонска цивилизация.

Зоната на разкопките е разделена на две ключови секции: точка А и точка Б, всяка от които предлага уникални прозрения за историята на Вавилон.

Учени откриха доказателства за съществуването на Вавилонската кула

Точка А е разположена в южната част и обхваща площ от 6 дюнюма (приблизително 6000 квадратни метра, или 1,5 акра). Тази зона съдържа две отделни нива, първото от които е ерозирало поради природни сили и увреждания, вероятно от по-ранни разкопки или фактори на околната среда. Второто обаче е непокътнато и датира от древен Вавилон, предоставяйки добре запазена снимка на историческата архитектура на града.

Iraqi State Board of Antiquities and Heritage

В точка Б, която се простира на 9 дюнюма (приблизително 9000 квадратни метра, или 2,2 акра), се помещават две жилищни сгради със стаи с различни размери. Тези структури, изглежда, предлагат поглед към ежедневието във Вавилон и вероятно са принадлежали на обикновени граждани или служители. Разнообразието в размерите на стаите предполага различни приложения, включително жилищни пространства, складови помещения и работни пространства.

Богат набор от артефакти

Един от най-вълнуващите резултати от тези разкопки е откриването на 478 артефакта. Сред находките са керамични съдове, които са от решаващо значение за разбирането на вавилонския домашен живот, както и цилиндрични печати, използвани в древна Месопотамия за маркиране на собственост и упълномощаващи документи.

Хамурапи и неговият даден от Бога кодекс

Клинописното писмо, гравирано върху глинени плочки, гвоздеи и други повърхности, предлага богата историческа информация. Тези текстове може да разкрият повече за политическите, икономическите и религиозните системи на Вавилон, след като бъдат напълно дешифрирани.

Iraqi State Board of Antiquities and Heritage

Тези открития не само допринасят за разбирането на древен Вавилон, но също така подчертават прецизното майсторство и сложното общество на вавилонците. Очаква се артефактите да бъдат проучени допълнително, предлагайки допълнителен контекст за ежедневието и управлението на града.

2500-годишна мистерия: Чудото на Висящите градини на Вавилон

Разкопките са част от по-мащабни усилия на Генералния орган за антики и наследство на Ирак за изследване и запазване на богатото археологическо наследство на древна Месопотамия, дом на някои от най-ранните цивилизации в света.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес