Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият човек с чип на Neuralink в мозъка игра онлайн шах във видео стрийминг (ВИДЕО)

21 март 2024, 11:51 часа • 2616 прочитания

Стартъпът на Илон Мъск за мозъчни чипове Neuralink предава на живо в сряда как първият му пациент с имплантиран чип използва съзнанието си, за да играе онлайн шах, предава Reuters

29-годишният Ноланд Арба, който е парализиран от рамената надолу след инцидент с гмуркане, игра шах на лаптопа си и движи курсора с помощта на устройството Neuralink. Имплантът цели да позволи на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мисълта си.

Арба получи имплант от компанията през януари и може да контролира компютърна мишка само с мисълта си, казва Мъск миналия месец.

ОЩЕ: Първият пациент с мозъчен чип вече управлява компютърна мишка с мислите си

„Операцията беше суперлесна“, казва Арба във видео стрийминга, излъчен по социалната платформа X на Мъск, имайки предвид процедурата по имплантиране. „Буквално бях изписан от болницата на следващия ден. Нямам когнитивни увреждания.

„На практика се бях отказал да играя тази игра“, каза Арба, имайки предвид играта Civilization VI, „вие всички (Neuralink) ми дадохте способността да го правя това отново и играх 8 часа без прекъсване.“

Разяснявайки опита си с новата технология, Арба каза, че тя „не е перфектна“ и са „се натъкнали на някои проблеми“.

„Не искам хората да смятат, че това е краят на нашето пътуване, има още много работа да бъде свършена, но това вече промени живота ми“, добави той.

 

 

Кип Лудвиг, бивш програмен директор по невронно инженерство в Националния здравен институт на САЩ, каза, че това, което Neuralink показва, не е „пробив“.

„Все още е в много ранните дни след имплантирането и има много за учене както от страна на Neuralink, така и от страна на субекта, за да се увеличи максимално количеството информация за контрола, който може да бъде постигнат“, добавя той.

ОЩЕ: Заплаха или спасение е новият мозъчен чип на Мъск? Говори експерт по слухови импланти (ВИДЕО)

Въпреки това Лудвиг казва, че за пациента е положително развитие, че може да взаимодейства с компютър по начин, по който не е бил в състояние преди импланта. „Това със сигурност е добра отправна точка“, добавя той.

Миналия месец инспекторите на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) са открили проблеми с воденето на записи и контрола на качеството за експерименти с животни в Neuralink на Илон Мъск, по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества мозъчните импланти при хора. Neuralink не отговори тогава на въпроси за проверката на FDA.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес