Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Професор по генетика търси сурогатна майка, която да роди неандерталец?

23 януари 2013, 14:33 часа • 61782 прочитания

Водещ специалист по генетика търси “жена с приключенски дух”, която да му помогне да осъществи мечтата му да върне стрелките на часовника обратно като роди бебе неандерталец. Джордж Чърч, професор по генетика в Медицинската школа на Харвард, смята, че може да върне към живота изчезналия прародител на модерния човек след 33 000 години, предадоха световните медии.

Чърч днес обаче опроверга появилите се в медиите сензационни съобщения, че търси сурогатна майка, която да роди неандерталец.

По-рано британският вестник „Дейли мейл” съобщи, че Чърч е съвсем близо до възпроизвеждането на ДНК на неандерталец. Според изданието професорът търси жена, която би се съгласила да стане майка на неандерталец. „Дейли мейл” се позовава на интервю на Чърч за германското списание „Шпигел”. Според американските медии най-вероятно в случая става дума за неправилен превод от немски на английски език.

Ученият твърди, че е казал, че теоретично клонирането на неандерталец някога може да стане възможно.

„Аз не пропагандирам тази идея. Просто искам да кажа, че ако някога стане технически възможно, то ние трябва да започнем да говорим за това още днес”, каза Чърч.

В противоречие с популярните схващания, неандерталците всъщност са били високо интелигентна раса и професор Чърч вярва, че те могат да бъдат пресъздадени с помощта на модерната медицина.

Той сподели пред “Шпигел”: “Вече съм успял да събера достатъчно ДНК от вкаменили се кокали и да възстановя ДНК-то на човешкия вид, който като цяло е изчезнал. Сега имам нужда от жена с приключенски дух. Зависи от много неща, но смятам, че това може да бъде направено. Причината, поради която го смятам за възможно, е изключително бързото развитие на някои технологии. По-точно, сега писането и четенето на ДНК става милиони пъти по-бързо, отколкото преди седем - осем години”.

По неговите думи, друга технология, необходима за повторната поява на неандерталците, е тази за човешкото клониране. “Вече можем да клонираме всякакви бозайници, затова е много вероятно да сме способни да клонираме и хора. Защо да не можем да го направим?”, казва още професорът.

58-годишният Чърч е пионер в синтетичната биология, която има за цел да създаде синтетично ДНК и организми в лабораторна среда. През 80-те години на миналия век той помага за реализирането на проект “Човешки геном”, чиято цел е да направи детайлни карти на човешкия геном, предаде БЛИЦ.

Той признава, че неговият проект може да наподобява този за Франкенщайн, но вярва, че пресъздаването на неандерталеца ще доведе само до ползи за човешкия род. “Неандерталците може би ще мислят по различен от нас начин. Знаем, че те са имали по големи черепи. Те дори може да са по-интелигентни от нас”, добавя Чърч.

“Когато ние си имаме работа с епидемия или нещо друго, възможно е техният начин на мислене да е от полза. Те дори може да създадат нова нео-неандерталска култура и да станат политическа сила. Основната цел е да се увеличи разнообразието. Най-лошото нещо за едно общество е неговото еднообразие”, споделя още ученият.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес