Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Постоянното желание за шеги може да е патология

01 март 2016, 09:20 часа • 5858 прочитания

Американски невролози са описали нови случаи на рядко психологическо разстройство – Witzelsucht, или неконтролируемо желание човек да се шегува. Учените са отбелязали независимия характер на смеха от чувството за хумор, а също разнообразието от травми, които водят до необичайни симптоми.

Изследването е представено в сп. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, съобщава Discover.

Учените разказват за историята на болестта на двама пациенти с различна етиология и развитие на Witzelsucht. Първият от тях – 69-годишен мъж, вече пет години изпитва желание да се шегува постоянно.

Това в резултат предизвикало недоволството на неговата жена – пациентът често я будел през нощта, за да й разкаже новата си шега. В резултат, за да не притеснява жена си, той започнал да ги записва в отделна тетрадка, която занесъл на лекарите. Медиците свързали разстройството с наскоро преживян инсулт, който увредил лявото опашато ядро. Но друга причина може да е станал субарахноидален кръвоизлив в дясната челна област.

Вторият пациент бил мъж на 57 години, който за няколко години се превърнал в шегаджия. Едновременно той ставал все по-разкрепостен и се държал все по-неприлично. В резултат започнал да се шегува постоянно и сам да се смее над своите шеги.

Чуждият хумор изобщо не му изглеждал смешен. След това психическото състояние на мъжа продължило да се влошава – у него се появили симптоми на Паркинсон и след няколко години той починал. Аутопсията установила болест на Пик (деструкция и атрофия на мозъчната кора).

Авторите на изследването отбелязват, че в психиката на човека смехът функционира автономно от чувството за хумор – за разлика от неконтролируемия смях във всяка ситуация (разпространен симптом), при Witzelsucht смехът се явява адекватен – пациентите всъщност смятат своите шеги за смешни, допълва Lenta.ru.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес