Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха предците на хобитите от остров Флорес

09 юни 2016, 09:20 часа • 15299 прочитания

Благодарение на нови находки на остров Флорес (Индонезия) учените са се убедили, че така наречените хобити (хоминиди с ръст един метър и обем на мозъка като на шимпанзе) от този остров всъщност са представлявали уникален вид Homo, а не просто страдащи от неврологични заболявания Homo sapiens, става ясно от статия, публикувана в Nature.

В местността Мата Менге международен екип учени са открили фосилизирани останки на хоминиди – фрагмент от челюст, парче от череп и шест зъба.

Учените са посветили отделна статия на датирането на находката – хората джуджета са живели на остров Флорес още преди 700 000 години. В същия слой пясъчник са открити каменни оръдия и останки от жертви и съседи на флореските хобити.

С други думи, преди стотици хиляди години попадналите на острова хора рязко са се смалили по размери и са изградили своя система, която е останала неизменна до измирането на хобитите.

Костите на хобитите са открити за първи път през 2003 година в пещерата Лиан Буа. Скелетите първоначално били датирани на 13-95 хил. години (през 2016 г. оценката била коригирана на 60-100 хил. години).

Най-важен се оказал непълен скелет на възрастна женска особа с много малък ръст, включващ череп, долна челюст и повечето зъби. Именно този скелет позволил да се реконструира видът на жената хобит (тя била наречена Фло).

Заедно с костите учените са открити каменни оръдия, обгорени кости на комодски варани и стегодони.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес