Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Останки от последните панди в Европа са открити в България

01 август 2022, 17:53 часа • 4463 прочитания

Български и китайски палеонтолози откриха в Западна България останки от неизвестен досега вид древни панди, живели в Източна Европа преди около 7-5 милиона години. Това ги прави кандидати за последните панди в Европа, пишат проф. Николай Спасов и Цигао Цзянцзо в статия, публикувана в Journal of Vertebrate Paleontology.

„Пандите са много специализирана група мечки. Възможно е откритите от нас Agriarctos nikolovi да са отстъпвали в това отношение от съвременните панди, но те все пак са били приспособени към живот в топли и влажни гори. Когато климатът на Европа станал по-сух в края на миоцена, това се отразило негативно на живота на последните панди в Европа“, казва проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей към БАН.

Големите панди (Ailuropoda melanoleuca) са единственият вид от семейството на мечките, който се храни изключително с растителна храна. Има два подвида панди, едната от които има класически черно-бял цвят и живее в провинция Съчуан, а другата, оцветена в кремаво и кафяво, живее в провинция Шънси.

Преди пет години палеонтолозите откриха първите доказателства, че първите "бамбукови мечки" може да са обитавали не територията на Китай или други азиатски страни, а Източна Европа. Откриването на техни останки в Унгария породило много спорове относно това кога са се появили първите панди, как техните потомци впоследствие са проникнали в Китай, с какво са се хранили и защо са изчезнали във всички региони на света  освен в съвременен Китай.

Последните панди в Европа

Проф. Спасов и колегите му се доближили до отговора на този въпрос, като изследвали фосили, открити от известния български палеонтолог Иван Николов още през 80-те години на миналия век в околностите на село Огняново, община Елин Пелин. Повечето от тези находки датират от края на миоцена, геоложка ера, започнала преди около 23 милиона години и завършила преди 5,3 милиона години.

Сред тези вкаменелости, както открили проф. Спасов и колегите му, че бил набор от зъби от неизвестен досега вид древни мечки. Българските изследователи се свързали с китайските си колеги и заедно с тях открили, че находката принадлежи на неизвестен досега вид древни панди, живели в Източна Европа в края на миоцена, горе-долу по същото време, когато климатът на Европа рязко засушал поради затварянето на Гибралтар и пресъхването на Средиземно море.

Учените нарекли открития от тях вид древни панди Agriarctos nikolovi в чест на Иван Николов, който е открил останките на тези мечки. Структурата на зъбите на тези животни показва, че те са били по-добре приспособени към хранене с бамбукова диета от техните предшественици Miomaci panonnicum, чиито останки са открити в Унгария, но са отстъпвали в това отношение на съвременните китайски панди.

Откриването на останките от този вид мечки, според палеонтолозите, е допълнителен аргумент в полза на факта, че пандите произхождат от Европа и едва по-късно са проникнали в други региони на Евразия. В същото време самите учени не изключват азиатския произход на пандите и дори са склонни към тази хипотеза.

Последващите разкопки в България и други страни от Източна Европа, както се надяват проф. Спасов и колегите му, ще помогнат на учените да получат еднозначен отговор на този въпрос.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес