Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Останки на едно от най-големите същества на Земята са открити в Алпите

29 април 2022, 11:30 часа • 7978 прочитания

Международен екип от учени е описал останките от три ихтиозавра, открити в швейцарските Алпи. Сред тях се оказал зъб с дължина 15 сантиметра, който станал най-големият описан зъб на ихтиозавър. Останки от друг скелет включвали най-големия в Европа и втория по големина в света прешлен. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Vertebrate Paleontology.

Към днешна дата са известни само три групи животни, чието тегло е надвишавало 20 тона: зауроподни динозаври, китове и ихтиозаври. Масата на последните е достигла 80 тона. Те се появяват за първи път в океаните около суперконтинента Пангея преди около 250 милиона години. Групата достига най-голямото си разнообразие в средния триас (преди 237-247 милиона години), но някои видове са оцелели до периода креда (преди 66-145 милиона години). Вкаменелости на тези влечуги се срещат по целия свят, но повечето видове ихтиозаври не са били гигантски. Останките на най-големите са срещани от палеонтолозите в Северна Америка, Хималаите и Нова Каледония, и новото откритие разширява техния ареал.

Учените са смятали, че малките видове ихтиозаври имат зъби, докато те са отсъствали при гигантските, а храната им се е състояла главно от главоноги. Точният размер на притежателя на огромния зъб не може да бъде установен. Вероятно в морската екосистема този хищник е заемал същото място като съвременните кашалоти и косатките. Зъбът му бил извит назад, като на морски бозайник, и това е улеснявало хващането и задържането на голяма плячка във водата.

Другите два скелета, представени от прешлени и ребра, са причислени към семейство Shastasauridae, което включва най-големия описан вид ихтиозаври. Притежателят на огромния прешлен вероятно е могъл да съперничи по размер на най-големия известен ихтиозавър, S. sikkanniensis, чиято дължина е достигала 21 метра. Размерите на втория са били по-скромни, макар че са били най-малко 15 метра.

Учените са открили вкаменелостите на 2800 метра надморска височина, но преди 200 милиона години тези скални слоеве са покривали морското дъно в плитки води близо до брега. Мястото може да е било широка лагуна или басейн, където големите ихтиозаври са плували след рибни пасажи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени откриха свидетелства за най-древния канибализъм

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес