Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромна ледена стена препречвала пътя към Америка в древността

23 март 2022, 08:55 часа • 6257 прочитания

Международен екип учени са представили ново изследване, което доказва, че в древни времена преминаването по суша до територията на Северна Америка е било невъзможно, тъй като пътят е бил преграден от гигантска ледена стена.

Изследването е публикувано в списанието PNAS, съобщава Science Alert. През последните години е придобила популярност хипотезата, според която хората от Азия са се преселили в Северна Америка по сухопътнен "мост", който в древни времена е свързвал двата континента.

Новото изследване обаче поставя под съмнение тази хипотеза. В работата си авторите предполагат, че е било физически невъзможно да се стигне до Америка по суша, тъй като непреодолима бариера е преграждала пътя на хората. Учените я описват като ледена стена с височина до 300 етажа - по-висока от всяка сграда на Земята.

Изследователите стигнали до този извод след проучване на 64 геоложки образеца. Пробите били събрани в шест различни района, разположени на площ от 1200 километра. Образците са събирани по предполагаемия сухопътен маршрут, за който се смята, че е съществувал в древността.

България била част от древния континент Балканатолия

Учените анализирали колко дълго тези породи са се намирали на повърхността на Земята. Получените данни помогнали да се разбере колко дълго те са останали на свободната от лед земя. За анализа бил използван усъвършенстван метод за измерване на нивата на радиоактивни елементи в скалите. Този метод позволява да се определи с точност кога земните породи за последно са били „бомбардирани от високоенергийни космически лъчи“.

Анализът показал, че сухопътният коридор, свободен от лед, се е разкрил преди около 13 800 години. В същото време съществуващите тогава ледени щитове може да са достигали височина от 455 до 910 метра. За сравнение най-високата сграда в света Бурж Халифа в Дубай е висока 828 метра.

След това геолозите се обърнали към резултатите от последните археологически изследвания. Дълго време се смятало, че културата Хлодвиг е била най-древната в Северна Америка. Възрастта ѝ се оценява на 13 400 години, а датирането се основава на анализа на каменни оръдия на труда.

Но наскоро историята на заселването на Америка била преразгледана. През 2021 г. в Ню Мексико били открити около 60 доказателства за присъствието на хора на възраст около 23 000 години. А през 2020 г. археолозите открили каменни артефакти в Мексико, които са поне на 26 500 години.

Рогатата змия, Небесната пантера: комета погубила древни индианци

Всичко това позволило на авторите на новото изследване да предположат, че първите обитатели на Америка са проникнали в този континент не през сухопътен „мост“, а на някакви други примитивни плавателни средства. Чак след като ледената стена изчезнала, хората преди около 13 хиляди години можели да стигнат в Америка и по суша.

„Като цяло сега имаме убедителни доказателства, че свободен от лед коридор не е бил отворен и достъпен за първото заселване на Америка – обобщава водещият автор на изследването Джори Кларк, геолог и археолог от Университета на Орегон. – И все пак имаме още много да научим за това дали всъщност са следвали крайбрежния маршрут и ако да, как точно са пътували. Необходимо е да намерим археологически паметници в района."

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес