Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромна кражба в Исландия - задигнаха стотици компютри, копаещи биткоини

04 март 2018, 17:40 часа • 4320 прочитания

Около 600 компютъра за "копаене на биткоини" бяха откраднати в Исландия, което е една от най-големите кражби в малката островна държава. Досега са арестувани 11 души, заподозрени за 4 обира, предаде БГНЕС.

Съществуват надежди, че компютрите все още не са напуснали исландска територия и ще бъдат открити. Машините са на обща стойност около 1,7 млн. евро.

Исландските медии наричат случилото се "Големият биткоин обир" и крадците биха могли потенциално да направят повече пари, ако използват компютрите, за да създават криптовалута и после да я продават.

"Това е голяма кражба от невиждан досега мащаб", коментира полицейският комисар Олафур Хелги Кяртансон. "Всичко показва, че това е високо организирана престъпност".

Биткойнът стана супер новина миналата година, след като стойността му се увеличи с повече от 20 пъти и от под 1000 долара стигна над 20 000. Криптовалутата е създадена през 2009 година от мистериозна фигура, използваща псевдонима Сатоши Накамото. Тя не съществува във физическа форма, няма централна банка и записва всяка транзакция, използвайки анонимни числа за идентифициране, като се съхранява в огромна счетоводна книга, известна като блокова верига.

Биткоините може да бъдат увеличени само чрез процес, известен като добив. За всяка транзакция на биткоини компютърът, притежаван от "миньор", трябва да реши математически проблем. След това "миньорът" получава част от биткоините като награда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес