Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очила с изкуствен интелект борят деменцията

08 октомври 2024, 23:36 часа • 502 прочитания

С дебелите си пластмасови рамки и широките си дръжки, те приличат на 3D очила, раздавани в киносалон през 90-те години на миналия век - не са технологията, която се свързва с научните награди на 21-ви век. Но ако ги сложите, реалният свят ще придобие ново измерение.

Предназначени да помагат на хора с деменция, очилата представят на ползвателите си екран пред очите, върху който плува синя мишена, която може да се насочва към обекти.

Още: Лекар: Деменцията се крие зад тези симптоми

Системата не само идентифицира предмети, като например кухненски уред, но може да предоставя информация за това как да се използват и да използва изкуствен интелект, за да се учи от предишни взаимодействия, предава БГНЕС.

С вграден микрофон и високоговорители очилата могат да записват и възпроизвеждат спомени, свързани с предмети, докато нежен женски глас с шотландски акцент общува с ползвателите.

Още: Ново проучване: Този алкохол намалява риска от деменция

Те са един от петте проекта, които достигнаха до финала на наградата Longitude за деменция - награда от 1 млн. паунда за технологии, предназначени да помогнат на хората с такива заболявания да живеят самостоятелно.

„Основата на очилата ... е, че просто се оглеждате в околната среда, а асистентът ви води през преживяването“, казва Щепан Орлинс, директор на Animorph, една от компаниите, които стоят зад устройството. „Така че по някакъв начин се опитваме да прескочим интерфейсите, които трябва да научите, за да използвате телефона, и просто да се основаваме на естествените възможности на хората“.

Още: Очилата и контактните лещи стават безплатни в Испания?

Въпреки че устройствата са в процес на разработка - очилата изглеждат доста тежки и не се справят добре с фоновото бръмчене на климатика, например - очакванията са големи.

„ИИ предоставя вълнуващи възможности да се помогне на хората с деменция да останат активни и независими, като им се даде възможност да останат в собствените си домове възможно най-дълго. Като използваме силата на технологиите, можем да подпомогнем припомнянето на паметта и да помогнем на хората да поддържат ежедневните си навици“, заяви Кейт Лий, главен изпълнителен директор на Дружеството за борба с болестта на Алцхаймер, което заедно с Innovate UK финансира наградата.

Още: Изследователи опровергаха предимствата на очилата с филтър за синя светлина

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес