Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обясниха истинската причина за загубата на обоняние при КОВИД

29 ноември 2021, 12:09 часа • 21826 прочитания

Международен екип учени от Белгия и САЩ обясниха истинския механизъм на загубата на обоняние при COVID-19. Изследователите не са успели да открият доказателства, че инфекцията поразява сензорните неврони на обонятелния епител или нервните клетки на обонятелната луковица.

По такъв начин коронавирусът не се явява невротропен вирус, но SARS-CoV-2 поразява друг тип клетки в органите на обонянието. Това става ясно от статия, публикувана в изданието Cell.

При заразяване на клетките SARS-CoV-2 се свързва с рецептора ACE2 на клетъчната мембрана. Този рецептор се експресира на повърхността на сустентакуларните (не-невронални - не генерират и не произвеждат ел. потенциали) клетки, но не и върху обонятелните сензорни неврони, които предават сигналите за миризма към обонятелната луковица. Сустентакуларните клетки осигуряват хранителни вещества на невроните и поддържат тяхната структура. И двата вида клетки непрекъснато се регенерират от стволовите клетки на обонятелния епител през целия живот на човека.

Изследователите са анализирали проби от обонятелната носна лигавица на починали от COVID-19 пациенти. За сравнение са били взети тъканни проби от починали пациенти по други причини, които не са били заразени със SARS-CoV-2. Тъканите от слизестата обвивка и проби от обонятелната луковица са били получени с ендоскоп 60-90 минути след смъртта.

Резултатите показват, че SARS-CoV-2 инфектира сустентакуларните клетки клетки в обонятелния епител на пациенти с COVID-19 и активно се репликира в тези клетки. Въпреки това вирусната РНК не може да бъде открита в сензорните неврони и невроните на обонятелната луковица. Според учените причината за временната обонятелна дисфункция при COVID-19 е инфекцията на поддържащите клетки, тоест вирусът действа върху невроните индиректно.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес