Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвежки археолози откриха дървен артефакт с рунически надпис

16 февруари 2022, 09:50 часа • 4445 прочитания

Норвежки археолози откриха в Осло дървен артефакт с рунически надпис. Изследването установило, че текстът върху артикула представлява подписа на собственика, чието име е Асбьорн. Вероятно артефактът, отнасящ се предполагаемо към 1200 г., е бил поставян към стоки, принадлежащи на този човек. Това става ясно от публикация на Норвежкия изследователски институт за културно наследство.

Руните представляват писменост на древните германци, която е била широко разпространена през I/II-XIII век на територията на съвременна Швеция, Норвегия, Дания, Исландия и Гренландия преди прехода към латиница. Външно подобна орхоно-енисейска писменост (наричана сибирски руни) също е била разпространена в Южен Сибир и Централна Азия през VIII–XI век. Германските руни били издълбавани върху камък, дърво, кост или метал били използвани не само за предаване на информация, но и за магически цели. Самата дума "руна" в превод означава "тайна".

Кост и дъска със скандинавски и латински руни са намерени в Осло

Днес са известни около шест хиляди предмета, повечето от които са еднословни и съдържат само собствено име. Намерените артефакти са ценен източник на информация за древните германци или викингите. Еднословните табели например обозначавали собственика на стоки, тоест те били един вид знаци за собственост. Често те посочвали и професията на човек, например ковач.

Археолозите от Норвежкия изследователски институт за културно наследство, които извършват разкопки на мястото на средновековен район в Осло, съобщават за поредна находка. За трети път през последния месец и половина те откриват артефакт с руническа писменост. Той е открит е в същия културен пласт като дървената коронована фигурка на соколар, станала известна в края на миналата година.

Снимка: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug and Jani Causevic / Norsk institutt for kulturminneforskning

Находката представлява грубо издълбан дървен предмет, чиято дължина е 11,4 сантиметра. От едната страна на артефакта изследователите са открили осем руни. Тази находка, изглежда, датира от около 1200 г.

Професорът по рунология и иконография Кристел Зилмер е изследвала находката и е дала своята интерпретация на текста. Според нея текстът е подпис на собственика. Името му се пише като "asbin", което очевидно означава "Асбьорн", често срещано древноскандинавско мъжко име. То е известно както от рунически надписи от епохата на викингите, така и от латински текстове, датиращи от Късното средновековие. Другата част от текста - "á mik" - буквално се превежда като "притежава ме".

Изследователите отбелязват, че археолозите познават повече от сто такива предмети, открити основно в Берген и Тронхайм, но в Осло такива находки са изключително малко. Според учените откритият дървен артефакт вероятно е бил прикрепен към някои стоки, принадлежащи на Асбьорн. Вероятно недалеч от мястото, където е намерен, през Средновековието се е извършвала търговия или са се съхранявали стоки.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес