Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намирали време и за детство: Преди 4500 години сирийски деца работили като грънчари

16 октомври 2024, 08:20 часа • 989 прочитания

Археолози от университета в Тел Авив и Националния музей в Копенхаген са открили пръстови отпечатъци на деца на възраст 7 или 8 години върху 4500-годишни глинени съдове, открити на археологически обект в Сирия.

Археолозите анализирали 450 глинени съда от Тел Хама, град в кралство Ебла, едно от най-важните сирийски кралства в ранната бронзова епоха, и открили, че две трети от глинените съдове са направени от деца – на седем и осем години.

Археолози откриха свидетелства за Рагнарьок

В допълнение към използването на деца за нуждите на кралството, те открили доказателства за независими творения на децата извън индустриалната рамка, демонстрирайки искрата на детството дори в ранните градски общества.

Резултатите от изследването добавят ценна дълбочина към нашата оценка за това какво е означавало да си дете в миналото.

Детски пръстов отпечатък е запазен отстрани на този 4500-годишен глинен съд от Тел Хама. Снимка: Akiva Sanders / Childhood in the Past, 2024

Изследването е ръководено от Акива Сандърс от университета в Тел Авив в сътрудничество с изследователи от Копенхаген. Изводите са публикувани в списание Childhood in the Past.

„Нашето изследване ни позволява да направим рядко надникване в живота на деца, живели в кралство Ебла, едно от най-старите кралства в света“, казва Сандърс.

Откриха доказателства за асирийската кампания срещу Юдея, довела до обсадата на Йерусалим

„Открихме, че в своя връх, приблизително от 2400 до 2000 г. пр.н.е., градовете, свързани с кралството, са започнали да разчитат на детски труд за индустриалното производство на керамика. Децата работели в работилници, започвайки от седемгодишна възраст, и били специално обучени да създават чаши възможно най-еднообразно – които се използват в кралството в ежедневието и на кралски веселби.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес