Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъжете са по-уязвими на коронавируса - има научно обяснение защо

11 май 2020, 08:22 часа • 2928 прочитания

В сравнение с жените, мъжете са по-уязвими на инфекция с COVID-19 поради по-високата концентрация на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) в кръвта им, съобщава Европейското кардиологично дружество. Точно този ензим е "ключалката", през която прониква новият коронавирус SARS-CoV-2 - благодарение на S протеина на вируса.

"АСЕ2 е рецептор на повърхността на клетките. Той взаимодейства с коронавируса и му позволява бързо да проникне и да зарази здрави клетки ... Има висока концентрация на АСЕ2 в белите дробове, така че тези ензими се считат за изпълняващи решаваща роля за прогресирането на белодробни заболявания, свързани с COVID-19", заяви д-р Адриан Воорс, директор на научното изследване и професор по кардиология в Университета Грьонинген, Нидерландия (UMCG), предаде БГНЕС.

Група учени измериха концентрацията на АСЕ2 в кръвни проби, взети от повече от 3500 пациенти със сърдечна недостатъчност от 11 европейски страни. Оказа се, че концентрацията на АСЕ2 при мъжете е по-висока, отколкото при жените.

Екипът съобщи, че проучването е започнало преди пандемията от коронавирус и не включвало пациенти с COVID-19. Въпреки това, когато резултатите от други изследвания показали, че ACE2 е свързан с навлизането на новия коронавирус в клетките на организма, Воорс и неговият екип забелязват, че това резонира с тяхното проучване.

"Когато открихме, че един от най-ярките биоиндикатори, ACE2, е много по-висок при мъжете, отколкото при жените, разбрах, че това може да обясни защо мъжете са по-склонни да се заразят и да развият тежки респираторни усложнения от COVID-19, отколкото жените", каза един от авторите на изследването - д-р Исая Сама от UMCG.

В България, обаче, поне към 17:00 часа на 10 май, от официално потвърдените случаи на зараза повече са на жени - 1008 спрямо 957 мъже!

Още: "В САЩ има рекордно ниско ниво на заразените с коронавирус, в Русия има увеличение"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес