Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръстиха на Джо Байдън древен калмар-вампир

09 март 2022, 18:00 часа • 13240 прочитания

Палеонтолози от Американския природонаучен музей в Ню Йорк са описали нов вид прародител на октоподите вампироподи от вкаменелост на възраст 328 милиона години, открита в щата Монтана. Установено е, че Syllipsimopodi bideni с дължина около 12 см е най-старото главоного с десет пипала. Статия за това е публикувана в списание Nature Communications.

Съвременните калмари и сепии имат десет пипала, докато октоподите имат осем. Калмарите вампири (които не са калмари, а близки роднини на октоподите) имат осем пипала и два подобни на камшик филамента, за които се смята, че са рудименти. По този начин Syllipsimopodi bideni показва, че всички главоноги някога са имали десет пипала, преди да бъдат редуцирани и в крайна сметка загубени.

Мястото в днешния окръг Фъргюс, щата Монтана, където е направена находката, е имало мусонен климат преди 328 милиона години. По това време този регион е бил морски залив, напомнящ на Бенгалския залив в Южна Азия. Тропическите бури редовно го попълвали с прясна вода, предизвиквайки бурен цъфтеж на водораслите, което от своя страна довело до изчерпване на кислорода и добра консервация на умиращите останки от живи същества. Когато древният октопод загинал в тези води, неговото меко, гъвкаво тяло било погребано в калните седименти и се вкаменило с течение на времето.

През 1988 г. фосилът бил дарен на Кралския музей на Онтарио в Канада, но в продължение на десетилетия престоял в чекмедже, докато не бил забелязан от Кристофър Уейлън, палеонтолог от Американския музей по естествена история в Ню Йорк, който разгледал малки вендузи под микроскоп. Шансът такива дребни елементи да бъдат запазени във вкаменелости е изключително малък, отбелязва Уейлън.

Според Уейлън и колегите му изследваната вкаменелост представлява най-старият известен прародител на вампироподите – група, която включва калмари-вампири и октоподи. Това отмества най-ранните доказателства за тази група с 82 млн. години назад. Видът бил наречен Syllipsimopodi bideni, за да отбележи началото на президентството на Джо Байдън, тъй като тогава учените били въодушевени от плановете му по борба с измененията на климата и финансирането на научни изследвания, както казва Уейлън.

Според New York Times откритието предизвикало дискусия сред световните палеонтолози. Кристиан Клуг от университета в Цюрих смята, че това е екземпляр от известното преди древно главоного Gordoniconus beargulchensis. 

Байдън далеч не е първият президент, на когото е кръщаван даден вид. Например в чест на президента Доналд Тръмп били кръстени червей и молец, а името на Барак Обама било дадено на девет вида, включително риби и лишеи.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес