Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой всъщност е общият прародител на всички животни?

02 декември 2015, 18:20 часа • 22242 прочитания

В хода на изследвания, проведени наскоро, е била издигната идеята, че последният общ прародител на всички животни са били гребенестите (Ctenophora) – широко разпространен тип морски животни, придвижващи се с помощта на реснички върху тялото.

Но сега учените твърдят, че това не е така. Статия на тази тема е публикувана в сп. PNAS.

„Нашите резултати подкрепят традиционния сценарий на еволюция на животните. Те показват, че изводите за развитието на многоклетъчните, основани на свързаната с гребенестите хипотеза, не могат да бъдат подкрепени с достъпни в настояще време данни“, казват авторите на статията.

Разбирането на произхода на такива сложни системи като кожата и мускулите зависи от хипотезата за филогенетичните връзки. За родствена група за всички животни традиционно се смятат гъбите (Porifera).

Прието е да се смята, че последният общ прародител на всички животни е бил доста прост организъм и по-сложните черти са се добивали от видовете в хода на еволюцията.

Но според теорията за гребенестите общият прародител е бил сложен организъм и е имал например нервна система, а след това тези по-сложни черти са били загубени от други видове.

Учените под ръководството на Дейвид Писани са опровергали тази теория, като са посочили множество неточности в нейната структура.

Изследователите отбелязват, че свързаната с гребенестите хипотеза се основава на опростени еволюционни модели и невярно избрани опорни видове, което определя нейната недостоверност.

Авторите на изследването твърдят, че последният общ прародител на всички животни е бил прост организъм, който се е усложнявал в хода на по-нататъшното си развитие.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес