Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво прави нероденото бебе, когато майката пуши (СНИМКИ)

26 март 2015, 13:16 часа • 73977 прочитания

Учени от университетит Durham и Lancaster заснеха как реагира нероденото бебе, когато майката пуши. Наблюдението е направено с помощта на 4-D ехограф.

Оказва се, че когато майката пуши бебето започва да прави повече движения с устата. Учените отбелязват, че след раждането всички наблюдавани бебета са били здрави.

Преди това е било установено, че стресът и депресията при майката също водят до увеличаването на движенията на бебето, но ако майката пуши, то сензорните движения и тези с устата били повече. Незначителното пушене влияело и на броя на докосванията на бебето по лицето.

В проучването на били наблюдавани 20 бебета. В четири от случаите майките пушели средно по 14 цигари дневно, а в останалите 16 - не пушели. Ултразвуковото изследване се провеждало четири пъти между 24 и 36 седмица на бременността.

По-рано бе съобщено, че при децата, подложени на тютюнопушене in utero, се наблюдавало забавяне на способността за обработването на речта в ранна възраст. Но учените уточняват, че това е било пилотно изследване и са нужни повече данни за изясняването на връзките между пушенето на майката, стреса, депресията и развитието на плода.

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес