Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как протича процесът по естествен отбор?

24 ноември 2015, 14:37 часа • 11962 прочитания

Уникални по своята пълнота данни за древни ДНК, включващи информация за геномите на 230 древни жители на Западна Евразия, са позволили на учените да установят особеностите на процеса по естествен отбор.

Изследването на учените е публикувано в сп. Nature.

Появилите се преди около 8500 години първи европейски земеделци са се приспособявали активно към измененията на околната среда, новите особености на храненето и социалната структура.

Пълното, а не частично изучаване на древните ДНК дава ключова възможност за установяване на тези приспособления, които са характеризирали естествения отбор.

Досега изучаването на древни ДНК се е фокусирало само на отделни части от генома, тъй като за пълното изследване на особеностите на отбора не достигали данни.

Но екип учени под ръководството на Дейвид Райк са успели да съберат най-пълната информация за геномите на древните жители на Западна Евразия, живели от 6500 до 300 г. пр.н.е. В извадката са попаднали и геномите на 26 древни жители на Анатолия, които според авторите се явявали преки предци на първите европейски земеделци.

Учените са установили, че процесът на естествен отбор е бил пряко свързан с измененията на тези участъци от ДНК, които са отговаряли за храненето, ръста, пигментацията на кожата и имунитета на хората.

Изследователите са успели да пресъздадат образа на популацията, приспособяваща се към уседнало селско стопанство във високите ширини.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес