Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да си върнем обонянието след КОВИД

05 ноември 2021, 11:03 часа • 34172 прочитания

При повечето хора, преболедували КОВИД, вкусовите усещания и хранителните навици се възстановяват. Но различните хора имат нужда от различно време за това.

След преболедуван КОВИД вкусът и хранителните навици се връщат към нормалното, но различните хора се нуждаят от различно време за това: за някои миризмата на развалени яйца или вкусът на гранясало масло изчезва за на един месец, докато при други изкривяванията на вкуса и миризмата остават дори след половин година.

Понякога животът без вкус и мирис може да се проточи до една година, казва за "Российская газета" докторът по персонализирана медицина, професор от ФМБА и доктор на медицинските науки Маргарита Корольова.

По думите й няма яснота какъв вкус и мирис ще придобие след прекараното заболяване телешката пържола или варените броколи. В стремежа си да не изпитват отвращение към обичайната си храна хората често се опитват да променят храненето си – ако преди са обичали месо, преминават на риба или на растителна храна.

Руски опит: за да си върнете обонянието и да чувствате миризма след КОВИД - ароматерапия

Но за да се ускори процесът по възстановяване на невронните връзки и да се върне вкусът, диетологът съветва да не се променя обичайното хранене, дори ако храната ви се струва безвкусна или противна. Обратното, следва постоянно да се тренира рецепторният апарат – да се мирише, да се опитва предишната храна, като за такива тренировки се използват включително и силно ароматни продукти (чесън, кафе, силни етерични масла и прочие).

„Ако с очи разбираме, че това е полезен продукт, но вкусовите ни рецептори възприемат тази храна изкривено и мирисът ни изглежда съвсем различен, не бива да се отказваме от този продукт. Трябва да продължим да го употребяваме – той ще помогне на самия организъм да се възстанови след заболяванетои да се върнат вкусът и мирисът“, казва д-р Корольова.

Според нея промяна на обичайните храни може да се прави само в случай че тяхната редовна употреба е довела до проблеми със здравето и отслабване на имунитета.

„Дайте предпочитание на естествените продукти и щадящата им обработка – така от състава им може да се получи цяла гама полезни съставки, необходими за възстановяване на организма. Подобрете вкуса на храната с ароматни подправки, което – наред с постковидната терапия – ще ви позволи да възстановите обонянието си и да върнете или обновите вкусовите усещания“, съветва специалистът.

Отоларингологът Алексей Кошельов на свой ред отбелязва, че вкусът и мирисът винаги се връщат след КОВИД, но за да се ускори този процес, който може да отнеме дълго време, може да се приложи така нареченият олфакторен тренинг (обонятелно обучение). Това е кратковременно въздействие на аромати, които активират обонятелните рецептори. Необходимо е човек да избере два-три силни аромата и да ги вдъхва сутрин и вечер за 20-30 секунди.

Витамин А в помощ на обонянието след КОВИД

С други думи, накарайте нервните клетки да работят, като си спомнят своите функции. За тази цел подходящи са кафе, мента, чесън, маточина. Прилага се и ароматерапия с етерични масла – карамфил, цитрусови плодове, евкалипт.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес