Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрото на Земята се колебае на всеки 8,5 години, показва ново изследване

02 януари 2024, 07:50 часа • 6894 прочитания

Китайски учени са направили откритие в сърцето на нашата планета: на всеки 8,5 години вътрешното ядро на Земята се колебае около своята ос на въртене. Това изместване вероятно се дължи на малко несъответствие между вътрешното ядро и мантията на Земята – слоя под земната кора, сочи новото изследване.

Намирайки се на 2896 км под повърхността, ядрото на Земята се дели на въртяща се течна външна граница и предимно твърд вътрешен слой. Този регион е частично отговорен за редица геофизични динамики на нашата планета – от продължителността на денонощието до магнитното поле на Земята, което защитава човечеството от вредните лъчи от Слънцето.

ОЩЕ: Ядрото на Земята изтича

Този новооткрит наклон във вътрешното ядро може в крайна сметка да доведе до промяна във формата и движението на течното ядро, водещо до потенциална промяна в магнитното поле на Земята, пишат учените в статия, публикувана в списанието Nature Communications.

За да разберат по-добре вътрешната работа на това ядро, геофизиците под ръководството на Хао Дин от университета в Ухан, са анализирали през 2019 г. движението на оста на въртене на Земята спрямо нейната кора, което е известно като полярно въртене. Те открили леко отклонение в полярното въртене, което се случва приблизително на всеки 8,5 години. Това показва потенциалното наличие на „люлеене на вътрешното ядро“, подобно на клатенето на въртящ се връх.

За новото изследване Дин и неговите съавтори допълнително потвърдили този цикъл, като измерили малки промени в дължината на денонощието по цял свят – което се контролира от периодичното движение на оста на въртене на Земята – и ги сравнили с вариациите в полярното въртене. Техните данни предполагат, че това колебание вероятно се дължи на наклон от 0,17 градуса между вътрешното ядро на Земята и мантията, което е в противоречие с традиционната теория за въртене на Земята, която „предполага, че оста на въртене на вътрешното ядро на Земята и оста на въртене на мантията съвпадат", казва Дин пред Live Science.

Този наклон може да показва, че северозападното полукълбо на вътрешното ядро може да е малко по-плътно от останалата част и че също има разлика в плътността между вътрешното и външното ядро на Земята.

Новото изследване „помага да се види разликата в състава между метала в твърдото вътрешно и течното външно ядро, както и да се оценят посоката и скоростта на колебанието на вътрешното ядро“, казва Джон Видейл от Университета на Южна Калифорния.

ОЩЕ: Земното ядро се оказа истинска "планета в планетата"

Изследователският екип изключва атмосферни, океански и хидроложки влияния да са причина за отклонението в полярното въртене, освен колебанието на вътрешното ядро. Трудно е обаче да се потвърди, че тези източници не са изиграли роля, защото „са нужни много видове експерти, за да се събере анализът, направен в това изследване“, допълва Видейл.

Това откритие може да помогне на изследователите да разберат динамиката между вътрешното ядро на Земята и процесите, които влияят на човечеството – от земетресения до промени в магнитното поле.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес