Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изводи на британски лекар: Омикрон еволюира - по-заразен, но и по-лек

13 май 2022, 22:33 часа • 7065 прочитания

Втората голяма генетична линия на Омикрон - BA.2, е доказано по-заразна с около 30% от "оригиналния Омикрон" (BA.1), но и води до по-лека симптоматика. Това коментира д-р Джон Кемпбъл, който поддържа канал в YouTube още от 2008 година и чиято специалност е обучаване на медицински работници.

В най-новия епизод в YouTube канала си д-р Кемпбъл коментира данните от изследването ZOE. То е специално стартирано именно заради COVID-19, с подкрепата на здравните служби на Уелс и Шотландия и с осигурено грантово финансиране от британското здравно министерство.

Д-р Кемпбъл коментира статистически данни от Великобритания и сравнява последните 3 месеца от разпространението на COVID-19 на Острова, когато вече е ясно, че BA.2 е доминиращият вариант с предишните 3 месеца, когато BA.1 е доминиращ вариант. Резултатите:

- почти два пъти по-малко хоспитализирани с BA.2, отколкото с BA.1;

- при BA.2 има повече симптоми, включително такива като болка в кръста (24% от обхванатите от ZOE), като най-разпространените са хрема (83%), отпадналост (72%), болки в гърлото и главоболие (68%), но симптомите траят по-кратко, отколкото при BA.1;

Последният засега доклад по ZOE обаче показва, че във Великобритания свиването на COVID-19 към 12 май е почти спряло и се изказва прогноза, че болестта няма да изчезне през лятото.

Отделно, британският лекар обръща внимание на генетичните линии BA.4 и BA.5. Засега те вървят в ЮАР и все още не е много ясно коя ще стане доминираща, като има първоначални данни, че успешно избягват създадения от преболедуване на BA.1 (оригиналния Омикрон) имунитет. В ЮАР вече има по 9-10 000 новозаразени на ден, като до това число се стигна в продължение на месец (от около 1000-1500 заразени на ден), но няма толкова рязко движение на кривата, както когато се появи Омикрон.

Д-р Кемпбъл обръща специално внимание на политиката "нула Ковид" в Китай и е категоричен - не може да бъде постигнато. Той цитира и председателя на СЗО Тедрос Гебрейсус, който казва същото, а Китай буквално блокира изказването на Гебрейсус за територията на страната.

ОЩЕ: Над 18 000 случая на коронавирус са отчетени в Северна Корея

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес