Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известен рапър спасил хиляди хора от самоубийство... с песен (ВИДЕО)

14 декември 2021, 12:25 часа • 2398 прочитания

Песни с определено съдържание могат да предпазят хората от самоубийство, установиха изследователи от Медицинския университет във Виена. Те разказват по-подробно за това в статия в списание BMJ.

В някои случаи съобщенията за самоубийства – например в медиите – могат да провокират увеличаване на броя на случаите на суицид. Въпреки това защитният ефект от докладването срещу суицидни тенденции е до голяма степен неизследван.

През април 2017 г. американският хип-хоп изпълнител Logic пусна песента 1-800-273-8255, изпълнена от името на човек, който иска да се самоубие и се обажда на горещата линия за предотвратяване на самоубийствата в САЩ. Името на песента станало номер на тази гореща линия.

Изследователите са установили, че в рамките на 34 дни след излизането на песента и след наградите на MTV Video Music Awards за 2017 г. и наградите Grammy 2018, Националната линия за предотвратяване на самоубийствата е получила 9915 допълнителни обаждания, което е с 6,9% повече от обикновено. Броят на самоубийствата през тези периоди намаляло с 5,5%.

Въпреки че това са само първоначални наблюдения, подобни конструктивни послания чрез медиите за борба със суицидните мисли и поведение карат хората да потърсят помощ, казват изследователите. Това може да бъде особено важно за онези групи от населението, които не могат да бъдат достигнати по друг начин.

Изследователите се надяват, че излъчването на подобни послания чрез развлекателната индустрия ще предаде на много хора, че трябва да потърсят помощ, ако имат суицидни мисли. На първо място обаче механизмите на това явление трябва да бъдат проучени по-подробно.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес